În procesul pentru care omul de afaceri Constantin Grecu este judecat pentru ucidere din culpã a  fost introdus ca parte responsabilã civilmente si Fondului de Protectie a Victimelor Strãzii. Reprezentantii acestui fond vor fi prezenti în instantã în data de 2 septembrie, când a fost programat un nou termen de judecatã.

Dosarul constituit pe numele lui Constantin Grecu se aflã pe masa judecãtorilor de la Petrosani, asta desi procurorii au stabilit

cã victima omului de afaceri nu se afla pe trecerea de pietoni ci doar „lângã zebrã”.

La ultimul termen de judecatã, magistratii au decis amânarea cauzei pânã la data de 2 septembrie 2013 si au  admis cererea privind introducerea în cauzã în calitate de parte responsabilã civilmente a Fondului de Protectie a Victimelor Strãzii. De asemenea, la termenul viitor se va discuta si cererea de introducere în cauzã în calitate de parte civilã, a fiicei victimei –  Mihaela Rodica Zoica. Pânã acum, procesul a suferit mai multe amânãri, din diverse motive.

2-1Reamintim cã, la mijlocul lunii septembrie 2011, un bãrbat de 40 de ani, din Petrosani, care se întorcea acasã de la lucru, a  fost ucis în perimetrul trecerii de pietoni din zona Gãrii Petrosani de Constantin Grecu, care s-a urcat bãut la volan. Soferul a fost testat cu aparatul etilotest pentru a se stabili dacã a consumat bãuturi alcoolice, iar rezultatul a fost pozitiv, de 0,33 la sutã în aerul expirat, dupã care Grecu a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice. Politistii l-au retinut pe omul de afaceri pentru 24 de ore, iar ulterior a fost dus la audieri la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Petrosani, politistii solicitând arestarea preventivã a lui. Procurorii l-au pus, însã, în libertate, dupã ce au concluzionat cã victima nu era pe trecerea de pietoni, ci în apropierea ei. În cauzã a fost efectuatã si o expertizã criminalisticã auto, aflatã la dosarul ce a ajuns pe rolul instantei din Petrosani.

Ce este Fondul de Protectie a Victimelor Strãzii

Fondul de Protectie a Victimelor Strãzii  este o asociatie profesionalã, fãrã scop lucrativ, iar membrii acestuia sunt toti asigurãtorii care au dreptul sã încheie pe teritoriul României asigurarea de rãspundere civilã ce rezultã din folosirea autovehiculelor (R.C.A.) indiferent dacã sunt persoane juridice române sau strãine. Fondul intervine,

în principiu, dacã accidentul cauzator de prejudicii s-a produs pe teritoriul României si autovehiculul care a provocat accidentul a rãmas neidentificat sau autovehiculul identificat era neasigurat si avea locul obisnuit de stationare în România sau într-un stat tert fatã de statele din S.E.E.; pe teritoriul unui stat al cãrui Birou National a aderat la Sistemul Carte Verde si autovehiculul neasigurat care a provocat accidentul este considerat a avea locul obisnuit de stationare în România, dacã pãgubitul este rezident în alt stat decât cel în care s-a produs accidentul si dacã interventia Fondului nu contravine legislatiei statului respectiv.

Pentru a-si îndeplini obligatia de despãgubire si pentru a-si acoperi cheltuielile de functionare, Fondul dispune de o structurã financiarã proprie care se constituie din contributia membrilor cu o cotã procentualã din încasãrile realizate din vânzarea asigurãrii R.C.A. Dupã platã acestora, Fondul va recupera, pe cale de executare silitã dacã va fi cazul, despãgubirile plãtite, cheltuielile legate de platã acestora precum si dobânda legalã, de la persoanele vinovate sau de la alte entitãti responsabile.

Carmen Cosman