Un hunedorean care traficat peste granitã piese importante din patrimoniul national, descoperite în urma unor detectii si sãpãturi neautorizate în siturile arheologice din Muntii Orãstiei, a fost trimis în fata judecãtorilor de procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia. Stoicoi Adrian zis Adi Bocseru este acuzat de asociere în vederea sãvârsirii de infractiuni, efectuarea de detectii si sãpãturi neautorizate în situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si spãlare de bani.

Procurorii care au instrumentat dosarul spun cã, în perioada 1998 – 2013, Adrian Stoicoi a aderat la o asociatie infractionalã având ca scop comiterea de infractiuni la regimul de protectie a Patrimoniului Cultural National, în urma cãrora a valorificat ilegal pe piata neagrã a antichitãtilor si spãlat mai multe tezaure  monetare (stateri Lysimach, Koson si denari romani), brãtãri spiralice din aur si alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural National.  „În fapt, s-a retinut în sarcina inculpatului cã, în perioada 1998 – 2013, a aderat la o asociatie infractionalã având ca scop comiterea de infractiuni la regimul de protectie a Patrimoniului Cultural National, în urma cãrora a valorificat ilegal pe piata neagrã a antichitãtilor si spãlat mai multe tezaure monetare (stateri Lysimach, Koson si denari romani), brãtãri spiralice din aur si alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural National, cauzând un prejudiciu de 2.548.300 euro”, se precizeazã în comunicatul procurorilor. Prejudiciul este impresionant si a fost calculat la 2.548.300 euro. În cursul urmãririi penale, s-a reusit recuperarea unei pãrti din tezaurul traficat pe piata neagrã, respectiv 37 monede antice – din care 25 denari romani si 12 tetradrahme dacice – în valoare de 6.323 euro, 149 monede Koson – 142 recuperate în România, 2 din Dublin, Irlanda, iar 5 din Munchen, Germania – în valoare de 2750 euro; 3 monede Lysimach, din aur, în valoare de 2.850 euro; un depozit de 22 unelte dacice în valoare de 13.050 euro.

Sechestru asigurator pe bunurile traficantului de comori

Mai sunt însã multe piese importante de recuperat, dupã cum spun procurorii. Este vorba despre o brãtarã (450.000 euro) oferitã spre vânzare la casa Christie’s, New York, aflatã în urmãrire internationalã, 800 monede Lysimach, din aur (600.000 Euro), 27 monede Lysimach, din aur (20.250 euro); 1051 monede Koson din aur (578.050 euro) – din care 145 piese sunt indisponibilizate de autoritãtile britanice la British Museum, Londra – si 2 brãtãri spiralice din aur (2 x 450.000 euro).

5-1„În vederea recuperãrii prejudiciului adus pãrtii civile, Statul Român, precum si pentru confiscarea specialã a bunurilor si valorilor care au format obiectul infractiunii de spãlare a banilor, în cauzã s-au luat mãsuri asigurãtorii, indisponibilizându-se prin sechestru asigurãtor bunurile mobile si imobile ale inculpatului, în valoare totalã de 30.000 de Euro: apartamentul situat în municipiul Orãstie, casa de vacantã din satul Grãdistea de Munte, autoturismele de teren Suzuki Vitara, ARO 244 si IMS. În temeiul art. 118 lit. b din C.pen., s-a solicitat confiscarea de cãtre instantã a urmãtoarelor obiecte corp delict ridicate de la domiciliul inculpatului, care au fost folosite la sãvârsirea infractiunilor: cagule pentru  mascare, mãnusi pentru detectorul de metale, aparate de emise-receptie, cãsti pentru detectorul de metale, un telefon marca Nokia, hãrti militare reprezentând situl Sarmizegetusa Regia; detectorul corp delict marca Fisher C7 seria 31467, depus la camera de corpuri delicte a I.P.J. Hunedoara. În temeiul art. 118 lit. e din C. pen., s-a solicitat confiscarea de cãtre instantã a sumei de 100.000 lei RON (1.000.000.000 lei ROL), reprezentând partea de 100.000 mãrci germane, dobânditã si spãlatã de inculpat prin sãvârsirea faptei”, a declarat Augustin Lazãr, Procuror general la PCA Alba Iulia. Urmãrirea penalã în acest caz a fost efectuatã de Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia si organele politiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Directia de Investigatii Criminale, Inspectoratelor de Politie ale Judetelor Hunedoara si Alba.

Carmen Cosman