6Politistii din Valea Jiului au avut mai putine cauze penale în aceastã varã pentru cã hotii sau cei predispusi la infractiuni au gãsit o altã sursã de venit. Afinele s-au fãcut din abundentã la fel si ciupercile ori alte fructe de pãdure, astfel cã si numãrul furturilor, în special, a scãzut considerabil pe perioada verii. Politistii din Valea Jiului admit cã au avut mai putine infractiuni decât în restul anului si datoritã acestui fapt.

Un exemplu este si localitatea Petrila unde hotii au dat foarte rar lovituri chiar si pe platforma minierã din oras, unde furturile erau aproape la ordinea zilei iar politistii aveau mari probleme.„Când se va termina cu afinele si fructele de pãdure în general, vom avea iarãsi mult de lucru. Cel putin ne asteptãm la o crestere a numãrului de gãinãrii. Vara aceasta a fost foarte bine, rar s-a mai furat câte ceva însemnat.

Toti cei fãrã ocupatie si cu experientã în furturi mãrunte s-au dus la afine, ciuperci, zmeurã etc. Au fãcut bani frumosi si nici nu au avut grija cã vor ajunge în puscãrie”, admite unul dintre politisti. Chiar si seful Politiei Petrila recunoaste cã datoritã fructelor de pãdure este liniste în localitate.

„Este liniste si am avut noroc cã anul acesta a fost unul ploios si s-au fãcut multe afine. Acum ne asteptãm, în toamnã, dupã ce se terminã fructele de pãdure, sã înceapã sã ne facã ceva probleme ca sã spun asa.

Chiar nu am avut probleme si ne pregãtim de acum sã combatem, nu avem ce face”, explicã seful Politiei Petrila, comisar sef Ovidiu Zaharie. La cealaltã extremã a Vãii Jiului lucrurile stau aproape identic.

6-1Sunt mai putine infractiuni înregistrate în aceastã varã decât în restul anului si tot datoritã fructelor de pãdure.

Pânã si furturile de cãrbune din vagoanele care trec prin Aninoasa, o zonã unde politistii aveau mari probleme, au scãzut considerabil pe perioada verii.

Maximilian Gânju