7Serviciul Judetean de Ambulantã Hunedoara va fi desfiintat si va fi arondat la serviciul regional de ambulantã vest. Oficialii Ministerului Sãnãtãtii care au propus un proiect de hotãrâre de Guvern privind comasarea serviciilor de ambulantã judetene, sunt de pãrere cã în acest fel se vor remedia problemele de interventie si promptitudine la solicitãrile venite din teritoriu.

“La momentul actual, sistemul de asistentã medicalã de urgentã prespitaliceascã din România suferã de grave neajunsuri, care au fost semnalate de repetate ori. Problema majorã o constituie separarea administrativã si operativã între serviciile judetene de ambulantã din cadrul unei regiuni, ducând la disfunctionalitãti grave în acordarea asistentei medicale de urgentã în zone apropiate din aceeasi regiune. Serviciile Judetene de Ambulantã functioneazã în zone administrative bine determinate si care nu permit organizarea interventiei în mod eficient. De multe ori, ambulanta întârzie în diverse zone ale tãrii, din cauza lipsei unei ambulante disponibile în zona administrativã respectivã, când la distante mici se aflã ambulante libere în zona administrativã limitrofã”, se aratã în nota de fundamentare a proiectului. De asemenea, în proiect se mai aratã cã toate serviciile regionale de ambulantã vor fi institutii publice cu personalitate juridicã în subordinea MS, se aratã în proiect.

Serviciul Regional de Ambulantã Vest va avea sediul în Timisoara si va fi înfiintat prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulantã Timis si desfiintarea serviciilor judetene de ambulantã Arad, Hunedoara si Caras-Severin. Serviciile regionale de ambulantã vor putea interveni si în afara granitelor administrative, în zone stabilite prin ordin al Ministrului Sãnãtãtii, pe principiul “celei mai apropiate resurse de caz”, precum si în situatii de urgentã, la dispozitia dispeceratului. Odatã cu intrarea în vigoare a hotãrârii de guvern, personalul din cadrul serviciilor judetene, dar si cel cu specialitãti medico-sanitare si auxiliar sanitar va fi preluat în totalitate, la serviciile regionale. În schimb, pentru personalul tehnic, economic, informatic, administrativ si de deservire, preluarea se face cu respectarea normativului de personal în vigoare, potrivit proiectul de HG mentionat.

Proiectul se aflã în dezbatere publicã pânã în data de 22 septembrie.

Carmen Cosman