11Peste 80 de copii, de la cei foarte mici, care încã nu sunt la scoalã, la cei mai „antrenati” s-au întrecut la Petrosani în cadrul unui turneu national. Au venit copii din mai multe orase si, dupã 9 runde fiecare, s-au ales cei mai buni.

Nu a fost usor, dar a fost de apreciat numãrul mare de copii care au ajuns sã fie legitimati la diferite cluburi. Unii cu o experientã de mai putin de un an, iar altii care nu sunt la primul trofeu, au scormonit în cotloanele mintilorlor si au dat MAT.

„De 4 ani încoace, noi am organizat Circuitul national de sah pentru copii si seniori. Anul acesta a fost o editie deosebitã, deoarece au fost mai multi copii. (…) Avem premii. În total au venit peste 50 jucãtori strãini de Valea Jiului, iar restul au venit din zona noastrã”, a declarat Gheorghe ªcruhan, organizator.

Toti copii s-au arãtat încântati si toti au plecat acasã, sâmbãtã dupã amiazã, cu premii, diplome cupe, iar asta i-a încurajat si mai mult pentru competitiile viitoare. Organizatorii au fost multumiti de nivelul competitiei, chiar dacã au fost în concurs si copii foarte mici si care mai au de muncit „Competitia – vedetã de anul acesta a fost, însã, turneul de prescolari, pentru prima datã organizat în România. Normal, cã ei vor primi titluri importante, primele din viata lor”, a adãugat ªcruhan, în timp ce arbitrii au apreciat inteligenta celor mici. „Anul acesta e a IV-a editie la care particip, iar numãrul copiilor vãd cã creste de la an la an. Calitatea jocului a progresat si ea. Am gãsit copii mai bine pregãtiti si mai disciplinati ca în anii trecuti. Eu am arbitrat grupa de prescolari si scolari, unde au fost emotii mari la cei de 5, sau 6 anisori. Sper în continuare, ca majoritatea sã si continue acest sport minunat care este sahul. Îi invit pe toti pãrintii sã îi aducã la astfel de turnee”, a precizat Emil Deliman. arbitru si antrenor al echipei Tera ªah Medias.

11-1Unul dintre cei care promoveazã sahul în Valea Jiului, Dorel ªchiopu, un împãtimit al sportului mintii, a venit si el cu echipa sa de juniori la întrecere si a plecat cu premii la Vulcan, dar ne-a dat si pilde. „Turneul este o reusitã, având în vedere cã sunt peste 80 de copii, care s-au concetrat pe tabla de sah si care ne-au bucurat cã au luat premii. Este un eveniment din toate punctele de vedere si vreau sã fac invitatia pãrintilor sã îsi trimitã copiii la sah. Niciodatã nu o sã gãsiti un cadou mai potrivit pentru un copil, decât un joc de sah. ªi vã dau un argument inatacabil pentru a practica sahul: Tabla de sah e singurul loc din lume, unde niciodatã un Nebun nu va ajunge Rege!”, a conchis Dorel ªchiopu, antrenor de sah la Clubul din Vulcan.

Diana Mitrache