Minerii disponibilizati primesc ajutoare doar 6 luni. Aceasta este perioada medie pe care minerii ce pleacã din sistemul extractiv al Vãii Jiului o vor petrece ca asistati, dupã care devin pensionari.

Tocmai de aceea se fac demersuri ca ei sã primeascã sume compensatorii si somaj. Asta pentru cã, initial s-a crezut cã ei vor primi cam doi ani aceste sume si efortul bugetar era imposibil de suportat de cãtre stat. Cei mai multi oameni care vor pleca din sistemul extractiv al Vãii Jiului sunt în prag depensie. Asta spune acum directorul general al Societãtii de Închideri de Mine, cel care gestioneazã activitatea minelor aflate pe programul de închidere, de unde vor pleca minerii.

Tocmai din acest motiv,oamenii vor primi veniturile suplimentare, pentru cã nu e vorba de o sumã foarte mare. „Este vorba despre venitul de completare si ajutorul de somaj. Efortul bugetar nu este foarte mare, având în vedere cã majoritatea minerilor care se disponibilizeazã vor avea conditii de pensionare în urmãtoare sase luni.

Deci, efortul financiar pentru venitul de completare si ajutorul de somaj va fi doar pe cele 6 luni de zile Nu pe cele 24 de luni, cum prevede hotãrârea”, a declarat Aurel Anghel, director general SNÎMVJ.

Pânã acum s-au primit câteva avize de la ministerele de resort si responsabilii din cadrul Societãtii Nationale de Închideri de Mine din Valea Jiului asteaptã decizia Guvernului, într-o sedintã ce va avea loc în cel mult douã sãptãmâni.

Diana Mitrache