Este o certitudine cã în urmãtorii ani în Valea Jiului vor rãmâne doar patru unitãti miniere. Încet, dar sigur cele trei unitãti miniere neviabile din Valea Jiului se vor închide rând pe rând.

Mina Petrila, primul lacãt

Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului se pregãteste pentru a pune lacãtul pe prima unitate minierã. Acest lucru se va întâmpla foarte curând. În luna noimebrie a acestui an se vor pune primele lacãte pe minele din Valea Jiului. În penultima lunã a anului, la mina Petrila vor începe primele lucrãri pentru închiderea unitãtii.

Reprezentantii Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului cautã acum diriginte de santier pentru aceste lucrãri. Primele locatii unde se vor realiza lucrãri de închidere vor fi cele din subteran.

”Noi am demarat achizitia pentru dirigentia de santier, undeva în cursul lunii noiembrie ar putea demara efectiv lucrãrile de închidere. Proiectul de închidere este structurat pe activitate de subteran si activitate de suprafatã.

În primã fazã vom demara actiunile de subteran unde avem si personal calificat si momentul în care avem dirigentia de santier se pot demara efectiv aceste lucrãri. Vom închide circuite din toate trei subunitãtile, circuite de aeraj, galerii neutilizate, vom restrânge perimetrul minier fãrã sã afectãm activitatea de productie”, a declarat Aurel Anghel, directorul general al SNÎMVJ.

Guvernul va plãti în acest an, integral din buget, un ajutor de stat în cuantum de 163 milioane lei (36,8 milioane euro) pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive din Valea Jiului, ajutor folosit la acoperirea pierderilor aferente productiei curente si a costurilor exceptionale.

Astfel, pentru huila energeticã livratã de unitãtile intrate în proces de închidere definitivã, va fi acordat un ajutor de stat în suma de peste 131 milioane lei, destinat acoperirii pierderilor aferente productiei curente, iar pentru unitãtile intrate în proces de închidere definitiva va fi acordat, în acest an, un ajutor de stat de 31,9 milioane lei pentru suportarea costurilor exceptionale, care nu sunt legate de productia curentã.

Trei mine din Valea Jiului trebuie sã îsi înceteze activitatea pânã în anul 2018. Prima va fi mâna Petrila a cãrei activitate va fi restrânsã pânã în anul 2015. Celelalte douã unitãti miniere ce vor închide sunt Paroseni si Uricani.

Monika BACIU