8Învatã pe bazã de reciprocitate.  O delegatie de functionari publici din orasul înfrãtit Varpalota, a sosit la Petrosani pentru a învãta despre implementarea proiectelor cu finantare europeanã.

Actiunea se deruleazã în baza parteneriatului de înfrãtire dintre cele douã localitãt, iar edilul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi considerã cã acest schimb de experientã este unul benefic pentru ambele localitãti.

“E o nouã etapã în relatiile dintre noi si Varpalota, cei care astãzi sunt la Petrosani sunt functionari publici în primãria de acolo. Se ocupã cu preponderentã de proiectele cu finantare europeanã si au venit sã vadã ce am accesat noi, cum am implementat. La rândul nostru, cei care au fost acolo au vãzut ce s-a întâmplat la Varpalota. E un schimb de experientã care cu sigurantã vom avea de câstigat si noi si ei de pe urma derulãrii acestor proiecte cu finantare europeanã”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Schimbul de experintã a început când o delegatie a functionarilor publici de la Petrosani din cadrul biroului de implementare a proiectelor finantate de Uniunea Europeanã a fost la Varpalota. Existã diferente în ceea ce priveste implementarea acestor proiecte.

“Le vom face o micã prezentare despre proiectele pe care noi le-am 8-1accesat cu toate proiecte noastre. Îi vom duce si în teren sã vadã ceea ce am fãcut si este un schimb de experientã foarte interesant având în vedere cã programele sunt diferite, axele sunt diferite, modalitatea de accesare este diferitã si este un lucru foarte bun si foarte interesant. Este foarte bine si sã vedem cum va urmãtoarea perioadã de finantare 2014-2020 sã vedem cum va fi structurat si sã vedem ce vom putea face în continuare”, a spus Paula Dragos, sef serviciu proiecte europene din cadrul Primãriei Petrosani.

La Varpalota existã în curs de implementare mai multe proiecte cu finantare europeanã. Majoritatea dintre acestea vizeazã reabilitarea edificiilor. “În momentul de fatã avem proiecte europene de reabilitare a constructiilor si a unor edificii din Varpalota dintre care si cele termice de anvelopare a blocurilor si realizarea unor parcuri”, a spus Petra Csongeto, functionar public în cadrul Biroului de Proiecte europene de la Varpalota.

Delegatia maghiarã sperã sã învete lucruri noi la Petrosani, informatiile acumulate aici sã poatã fi puse în practicã la Varpalota.

“Noi credem cã desfãsurarea acestui schimb de experintã ambele comunitãti, ambele servicii din cele douã primãrii pot sã învete cum putem sã implementãm aceste proiecte, cum se implementeazã la noi, cum se implementeazã la Petrosani si sã vedem care sunt efectele proiectelor în cele douã orase europene”, a spus Syabolcs Kotzo, functionar public la Varpalota. Delegatia de la Varpalota va petrece douã zile la Petrosani, timp în care vor vizita localitatea pentru a vedea cum

s-au implementat proiectele cu finantare europeanã, dar vor face si muncã de birou tot pe aceeasi temã.

Monika BACIU