10Posturi descoperite în cadrul CEH. Complexul Energetic Hunedoara, respectiv divizia minierã functioneazã cu personal la limita de avarie. Disponibilizãrile din ultimii ani, dar si îmbrãtrânirea fortei de muncã, respectiv reducerea personalului pe cale naturalã a fãcut ca partea minierã a Complexului Energetic Hunedoara sã functioneze ”schiop”.

Politicã de personal

Pânã acum politica de personal nu a existat. Nu a fost niciun plan bine stabilit în acest sens. Lipsesc oamenii de bazã, muncitorii, cei care ar trebui sã producã.

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache a precizat cã are în vedere realizarea unei politici de personal, pentru cã a constatat cã în momentul de fatã nu existã o astfel de politicã. Partea neplãcutã este cã unitãtile miniere nu mai au personal calificat, majoritatea dintre acestia pãrãsind sistemul. Potrivit directorului general al CEH, în viitor va fi foarte greu de gãsit persoane calificate în domeniul minier.

”Avem în vedere reducerea personalului, în principal pe cale naturalã, cei care au conditii de pensie, cei care vor sã iasã din sistem, dar le vom face doar dupã ce vom face aceastã retehnologizare. Una din prioritãtile care le avem la Complex pe parte de mine, dar si pe parte de energie este politica personalului. Am constatat cã în toti acesti ani nu a existat o politicã de personal, nici mãcar una necoerentã,

ne-am trezit în foarte multe locuri cu posturi descoperite, nu mai avem oameni pe anumite specialitãti, s-au disponibilizat la cerere ceea ce mie nu mi se pare corect si normal sã plece cine doreste. Avem probleme peste tot, si pe partea minierã care sunt probleme foarte mari cu specializarea cadrelor tehnice pânã la mineri, nu mai existã formatii tip, vom avea o problemã mare în acest sens de a gãsi oameni si de a-i înlocui, dar sper sã o facem. Si pe partea energeticã sunt foarte multe posturi unde nu avem specialisti”, a declarat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara spune cã angajãrile la divizia minierã depind în mod direct de investitii.

”Eu sper sã putem face angajãri la fiecare unitate, dar o vom face gândind investitiile, fãcând foarte bine structura de personal, sã ne întinerim forta de muncã pentru cã nu gândim acest complex pentru câtiva ani, îl gândim sã îl lãsãm mostenire urmãtoarelor generatii”, a mai precizat sursa citatã.

La Lupeni s-au realizat în luna mai 60 de angajãri pentru o perioadã de timp determinatã, mai excat pentru sase luni. În ceea ce priveste un viitor contract de muncã a acestor persoane, acest aspect se va stabili în urma unei analize.

”Vom discuta cu partea minierã, pentru cã dânsii au fãcut angajãrile, nu erau în Complex în momentul acela, vom evalua, probabil cã  vor rãmâne în continuare cei care corespund, dar aici vom avea o discutie cu divizia minierã”, a mai precizat Daniel Andronache.

Doar de la Divizia Minierã din cadrul Complexului Energetic Hunedoara peste 500 de persoane îndeplinesc conditiile de pensionare. Acestia vor pãrãsi sistemul în cursul acestui an, iar alte persoane trebuie sã le ducã mai departe munca. În urmã cu câteva sãptãmâni directorul adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, Nicolae Drãgoi, preciza cã persoanele ce urmeazã a fi pensionate vor fi înlocuite cu altele din cadrul structurii astfel încât sã nu fie afectatã activitatea.

Monika BACIU