Studentii de la Petrosani ar putea fi sustinuti cu burse si apoi imediat angajati în sistemul energetic al judetului Hunedoara. Sute de absolventi stau fãrã job-uri, în timp ce mineritul duce lipsã de specialisti.

Pare o utopie, însã, în Valea Jiului lucrurile sunt cât se poate de reale. În timp ce absolventii cu studii superioare nu îsi gãsesc de lucru,  la unitãtile miniere se resimte o lipsã acutã a acestora. Mai mult, nici absolventii de scoli tehnice nu primesc de lucru la minã, desi ar fi nevoie de ei. Tocmai de aceea, cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara s-au gândit cã bursele pentru studenti ar fi ideea salvatoare. „Ar fi exceptional. E o idee foarte bunã si acum vrem sã vedem unde gãsim specializãrile de care avem noi nevoie. Dar ideea e foarte bunã si o agreãm”, a declarat Daniel Andronache, directorul general al CEH.

Pânã acum câtiva ani, Compania Nationalã a Huilei era cea care acorda aceste burse, pentru studentii de la toate cele 3 facultãti din cadrul Universitãtii Petrosani. Anul universitar 2006 – 2007 a fost cel mai bun din acest punct de vedere, pentru cã CNH a acordat în total  25 de burse, 8 la Facultatea de Mine, 7 la Inginerie Mecanicã  si Electricã si 10 la Facultatea de Stiinte. Un an la fel de bun a fost 2008- 2009, când au fost în total 16 burse, iar atunci au fost mai multe la Facultatea de Mine. Dupã aceea, probabil cã criza financiarã si-a fãcut efectul si s-a resimtit, asa încât numãrul de burse a scãzut de la un an la altul si dacã în 2010 mai erau 6 burse,  anul trecut la Petrosani s-au epuizat ultimele douã burse si au fost pentru studentii de la Facultatea de Mine. Anul acesta,  studentii de la Petrosani nu au mai primit nicio bursã.

Diana Mitrache