“Mâna dreaptã” a grecului Konstantinos Passaris, Paul Popa – condamnat la închisoare dupã ce a împuscat un devean, este dat în urmãrire, în baza unui mandat european de arestare emis de autoritãtile din Grecia, dupã ce l-ar fi ajutat pe Passaris sã evadeze din închisoare. Paul Popa a fost eliberat din Penitenciarul Aiud, unde ispãsea pedeapsa pentru împuscarea deveanului, pentru bunã purtare, iar acum este din nou cãutat peste tot.

Paul Popa este considerat cel mai periculos român, iar autoritãtile elene spun cã l-ar fi ajutat pe Konstantinos Passaris sã evadeze din închisoare. În aprilie 2011 a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare, dupã ce a împuscat un bãrbat din Deva.

1-1Cunoscut si sub numele de Mario Rãducan, “mâna dreaptã” a lui Konstantinos Passaris s-a aflat pe lista celor mai cãutati români, dupã ce la data 16 ianuarie 2002 a împuscat un bãrbat din Deva, cu un pistol de calibru 9 milimetri. Potrrivit anchetatorilor, în ianuarie 2002, Gabriel Dut, care la acea vreme avea 25 de ani, a fost împuscat de Paul Popa în zona pieptului si a rãmas paralizat de la brâu în jos. Incidentul a avut loc dupã o ceartã între mai multi tineri, în fata unui bar din Deva. Popa a fost condamnat la 12 ani de închisoare de Tribunalul Hunedoara, sub acuzatiile de tentativã de omor si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, fiind obligat sã plãteascã si despãgubiri. La începutul lunii mai 2008, Paul Popa a fost arestat la Viena, iar în luna decembrie a aceluiasi an a fost adus în tarã, iar ulterior a cerut rejudecarea dosarului sãu. La data de 14 septembrie 2010, instanta l-a condamnat la opt ani de închisoare, decizia rãmând definitivã la 12 aprilie 2011, când Curtea Supremã a respins recursul lui Paul Popa. A reusit, însã, sã iasã mai repede din Penitenciar “pentru bunã purtare”.

1-2Magistratii au luat în calcul cã românul a executat 1.637 de zile si a câstigat 312 zile ca urmare a muncii prestate în perioada detentiei, “cotã ce reprezintã 2/3 din pedeapsa aplicatã”. Parchetul nu a atacat cu recurs decizia, iar Paul Popa a fost pus în libertate. Acum, însã, este din nou dat în urmãrire nationalã si internationalã, în baza unui mandat european de arestare emis de autoritãtile din Grecia, pentru mai multe fapte comise împreunã cu Konstantinos Passaris, pe care l-ar fi ajutat în trecut sã evadeze dintr-o închisoare elenã si i-ar fi dat apoi grecului un pistol cu care acesta a împuscat doi politisti, la Spitalul general de stat din Atena. Passaris, supranumit si “Fiara din Balcani”, a fost gãsit vinovat, în iulie 2003, în România, de uciderea unui casier de la o casã de schimb valutar din Bucuresti si a unei gãrzi de corp. A fost condamnat la detentie pe viatã si îsi ispãseste pedeapsa în Penitenciarul Gherla. Passaris a fost arestat preventiv la sfârsitul lunii noiembrie 2001, pentru omor deosebit de grav, tâlhãrie si nerespectarea regimului armelor si munitiilor si era cãutat prin Interpol din iunie 2001, pentru crimã si pentru implicare în alte infractiuni cu violentã comise în Grecia.

Carmen Cosman