6Exploatãrile forestiere si-au întrerupt activitatea si cele de pe Taia nu mai polueazã apele,  deocamdatã. Tapinarii au primit amenzi si sunt tinuti sub observatie ca sã nu mai taie lemne fãrã avize si sã ne punã la platã, pentru tratarea apei.

Situatia pare cã stã sub control pe Taia, acolo unde apele nu au mai fost tuburate de cei care trag pe firul apei trunchiurile de copaci. Asta spune acum directorul SC Apa Serv, care a observat cã turbiditatea apei nu a mai crescut, dar care sustine cã toate acestea sunt efectele unui efort comun a mai multor institutii. „În zona Taia, cei care exploateazã lemnul nu respectã caietele de sarcini. Totusi, Garda  de Mediu a fãcut front comun cu noi si am mai diminuat hotiile acestor oameni, care nu înteleg cã distrug viata cetãtenilor din Petrila si din nordul municipiului Petrosani”, spune Costel Avram, directorul SC Apa Serv Valea Jiului.

6-1Cei de la Apa Serv au consumat tone de rectivi pentru a anihila efectele generate de exploatarea lemnului, iar acum toate sperantele se îndreaptã spre cei care ar trebui sã respecte legea si doar atât. „Apa Serv a cheltuit sume imense ca sã poatã da apã la oameni, în conditiile în care turbiditatea admisã maxim este de 100, dar a atins acolo si 4.000. Asta rezultã cã venea mâl în statia de tratare si atunci am fost nevoiti sã oprim statiile. Sper sã înteleagã si sã nu mai tragã lemnele prin albia apei”, a mai adãugat Costel Avram.

Raziile în zona de munte vor mai urma, iar asta imediat ce turbiditatea apei va creste. Cei de la ape se tem cã odatã cu venirea toamnei exploatãrile îsi vor înteti activitatea si stau în sah ca sã porneacã si controalele cu Garda de Mediu.

Diana Mitrache