Anchetã la Spitalul din Petrosani, dupã ce o gravidã a nãscut un bãietel cu malformatii grave. Asta desi familia sustine cã micutul pãrea sãnãtos la ecografii. Medicul care l-a adus pe lume spune cã s-a observat ceva, dar abia în ultima lunã de sarcinã, iar cel care a fãcut ecografia a intrat în concediu, desi a încasat de câteva ori contravaloarea consultatiei la ecograf.

Drama familiei Oprea a început imediat dupã nasterea, care trebuia sã le aducã doar bucurii. Tatãl micutului, nãscut în maternitatea de la Petrosani, fãrã picioare si o mânutã povesteste cu lacrimi în ochi cã a plãtit o serie de consultatii, dupã zile de tras la lopatã în minã si când si-a vãzut bãietelul a început cosmarul. „A fãcut 4 sau 5 ecografe si în spital, aici si la cabinetul particular. Costã niste bãnuti acolo si eu lucrez la minã. Eu, poate, am lucrat douã zile în fundul minei ca sã dau bani la un ecograf.

Vã dati seama? Totul e bine, spunea doctorita, uite cãpusorul, uite …totul e în regulã!”, povesteste cu lacrimi în ochi Cornel Oprea, tatãl copilului nãscut cu malformatii severe.

2-1Medicul care i-a fãcut ecografiile si-a luat concediu, iar cel care a operat-o pe femeie, sustine cã doar în ultima lunã s-a vãzut ceva la ecograf. Era, însã, prea târziu pentru bebelusul,care altfel e perfect sãnãtos. „A fost o urgentã obstetricalã, pentru cã mama la internare prezenta membranele rupte. Pentru asa ceva se intervine de urgentã, prin cezarianã. Surpriza a fost la operatie, cã avem acest copil cu malformatii. Sunt cazuri care se pot depista si care nu se pot depista.  În medicinã nu poti sã dai certitudini de 100%. Existã probabilitãti, dar certitudini nu. Depinde, fiecare ecografie si de aparatul cu care se face si de ecografie, iar surprize sunt si la cei mai mari profesori. La ultima ecografie, o sã vã spunã doamna doctor (n.r Cristina Mustocea, cea care a tinut gravida sub observatie la cabinetul particular),  s-au observat niste nereguli, dar ce fãceai cu copil în luna IX-a? Ce poti sã faci?”, a precizat dr. Sidonia Faibis, medic primar obstetricã-ginecologie, singura care a acceptat sã vorbeascã la Spitalul de Urgentã din Petrosani, despre acest caz care a revoltat o tarã întreagã.

Tatãl micutului povesteste cu lacrimi în ochi cã va sesiza forurile competente pentru ceea ce i s-a întâmplat si vineri dimineatã s-a dus sã îi facã micutului certificat de nastere, iar sâmbãtã l-a dus acasã pe micutul Luca. Totusi, omul nu se împacã cu ideea cã nu a fost avertizat de medici. „Putea sã ne zicã. Domnu Oprea, uitati e ceva în neregulã, cã eu nu vãd, mergeti la altul (n.r medic). Eu pentru asta am fãcut si ecografele. Sã vãd cã copilul meu are mânute, picioare. Nu a fost sarcinã cu risc, chiar mã  uitam ce burticã mare are sotia si ce bebitã mare o sã am. Eu iubesc copiii…”, spune sfârsit omul. Mama  bebelusului este în stare de soc si conducerea Spitalului de Urgentã de la Petrosani a demarat o anchetã în acest caz. În tot acest timp, pãrintii copilului cautã dreptatea în instantã si sunt hotãrâti sã îi cearã daune medicului Cristina Mustocea, cea care a încasat si a completat ecografiile bebelusului.2-2 Asta în conditiile în care, a luat banii, dar nu a vãzut malformatiile copilului, desi sunt medici care sustin cã acestea puteau fi observate din timp.

Diana Mitrache