Localnicii din Aninoasa spun cã orasul poate retrograda la stadiul de comunã. Asta spun si autoritãtile locale, care cautã bani la  politicienii locali pentru a organiza referendumul.Nu mai stau într-un oras!. Asta recunosc toti cei care locuiesc acum în orasul Aninoasa. Nimeni nu mai crede în statutul de oras al Vãii Jiului.

Oamenii sunt sãraci, majoritatea trãiesc din ajutorul de somaj, ori din venitul minim garantat, iar felul în care s-a transformat cel mai recent oras desemnat din Valea Jiului poate redeveni comunã, cu girul localnicilor. „Mai bine va fi comunã, cã si asa nu e deloc oras. Ãsta aratã a oras?”, spune un localnic din zona Iscroni. Altul crede cã va merge la vot si va spune cã vrea sã locuiascã în comuna Aninoasa, pentru cã acesta este adevãrul. „În sfârsit, dupã ce mina s-a închis, se revine la ceea ce trebuia decretat atunci. Aninoasa nu maipoate fi decât comunã. Nici nu se mai stie cu ce datorii ne-a lãsat vechiul primar. Noi strãm la bloc si abia plãtim impozitele si întretinerea ca de oras. Sã fie comunã!”, spune un alt locuitor al actualului încã oras. Formalitãtile birocratice sunt gata, iar creditorii deja se trec pe listã. Orasul este ca si falimentar, iar termenul a expirat în aceste zile. Pentru ca orasul sã retrogradeze la nivelul de comunã, este, însã, nevoie de refendum, iar politicienii locali spun cã vor sustine ei acest scrutin. Asta pentru cã orasul nu are bani sã plãteascã pentru buletinele de vot si nici oamenii care sãstea 24 de ore sã numere voturile, ori sã asiste în circumscriptiile electorale.

3-1„În 15 august s-au  încheiat înscrierile la masa credalã. Am avut o discutie cu primarul si la nivel de consiliu local. Urmeazã sã gãsim niste solutii economice pânã la urmã, ca sã putem face acel refendum. Nu am fãcut un calcul. Noi am lansat o idee sã sponsorizãm partidele, birourile electorale, prin prezenta oamenilor la acele biroruri si s-au oferit si persoane sifirmesã ne ajute cu tipãrirea acelor buletine de vot”, a declarat Adrian Albescu, viceprimarul orasului Aninoasa, care recunoaste cã e constient de faptul cã si el si primarul vor avea salarii diminuate, ca de comunã. Cu toate astea, pentru localnici va fi mai bine, pentru cã vor plãti taxe mai mici, administratia ar putea sã beneficieze de

programe destinate comunelor, iar oamenii de afaceri interesati de investitiile de aici, vor plãti, la rândul lor, sume mai mici ca impozite. Orasul Aninoasa are aproximativ 4.000 de cetãteni cu drept de vot si la refendumul din toamna acestui an se vor organiza alegeri în maxim 4 sectii de vot. Dacã toti vor fi de acord cu ideea de a redeveni comunã, Aninoasa va ajunge prima localitate care retrogradeazã din cauza datoriilor, în judetul Hunedoara.

Diana Mitrache