Înainte de a sosi liberalii, cei de o parte si de alta a muntelui, din Petrosani si Petrila, dar si câtiva din restul Vãii Jiului, peisajul era de o frumusete tristã. Pustiul din jurul Troitei, pe a cãrei plãcutã scrie  ”…ridicatã pentru cei care au trãit iubind Parângul si Valea Jiului”, a fost alungat când ruga, pomenirea si binecuvântarea a fost ridicatã cãtre înalt de pãrintele Nicolae. S-au depus coroane de flori, s-au împãrtit colacii, apoi locul a cãzut în tãcere.

Când moare liderul viata comunitii dispare, cei din grupul pânã atunci foarte activ si mândru de actiunile sale sunt dezorientati, fãrã busolã… Este o scenã dintr-un film difuzat la un post central TV în ziua Adormirii Maicii Domnului…

”Asa a fost si la noi, în Parâng. Momârlanii nostri au fost invitati la Tilisca, în judetul Sibiu la nedeia Oierilor si la Pui, la sãrbãtoarea comunei, de Sfânta Maria Mare. Am asteptat sã vedem dacã tin organizatorii nedeia în Parâng sau nu. Si dacã am vãzut cã nu fac nimic, ne-am dus acolo unde suntem doriti. Trebuie fãcut ceva. Nu stiu cum, dar dacã nu pot cei care s-au înhãmat la asta, sã facem noi momârlanii asa cum fac cei de la Sãlãtruc, de la Sânioni, de aici de la noi si sã nu ne lãsãm noi pe seama cabanierilor, cã ei au alte treburi, nu traditiile noastre” – a declarat unul din mentorii al Junilor Petrilei, care au fost invitati la Tilisca, la Sãrbãtoarea Oierilor care se tine de Sfânta Maria Mare.

La noi, Parângul a fost pustiu, ulterior organizatorii au gãsit ca scuzã  ploaia, dar nu a plouat într-atât încât sã nu poti sta la munte, conform Salvamont. Vremea a fost la fel în tot judetul, dar nu a putut opri manifestãrile de gen de pe teritoriul acestuia.   Nedeia din Parâng, de la Troitã, care avea loc de Sfânta Maria Mare, a fost întreruptã timp de 70 de ani fiind interzisã de comunisti. A fost reînviatã în 2006 de Asociatia Petro Aqua Petrosani, sustinutã de liberali, prin implicarea activã a lui Daniel Surulescu, membru al Asociatiei.

Liberalii nu au uitat de Nedeia Troitei din Parâng

4-1Chiar dacã vremea a fost urâtã si a plouat, iar momârlanii nu au mai încins oalele de nedeie, la Troita din Parâng a fost sãrbãtoare. Una religioasã, la care au participat

membri ai PNL din zonã. Printre ceturi, sus, în Parâng, Troitei i s-a adus cinstirea minimã cuvenitã. O datorie de onoare, de spirit, suflet si de traditie, traditia care de Sfânta Maria Mare aduna oameni ai muntelui si cinstea mãretia lui… Douã coroane si o slujbã religioasã oficiatã de pãrintele Nicolae de la Biserica Sfânta Varvara din Petrosani, a fost gestul fãcut de liberalii Vãii Jiului. Printre ei s-a aflat si

initiatorul care a reînnodat traditia, Daniel Surulescu, membru al Asociatiei Petro Aqua, si care pânã la preluarea organizãrii (neorganizãrii în 2013) Nedeii Troitei din Parâng, a reusit o mobilizare impresionantã, alãturi de oameni de suflet ca membrii Salvamont Petrosani, Petro Aqua, preoti si lideri ai momârlanilor…

Înainte de a sosi liberalii, cei de o parte si de alta a muntelui, din Petrosani si Petrila, dar si câtiva din restul Vãii Jiului, peisajul era de o frumusete tristã. Pustiul din jurul Troitei, pe a cãrei plãcutã scrie  ”…ridicatã pentru cei care au trãit iubind Parângul si Valea Jiului”, a fost alungat când ruga, pomenirea si binecuvântarea a fost ridicatã cãtre înalt de pãrintele Nicolae. S-au depus coroane de flori, s-au împãrtit colacii, apoi locul a cãzut în tãcere. Obisnuiti sã vinã aici în fiecare an, momârlanii au lipsit în 2013, dar au venit liberali din toatã Valea Jiului. „Nu am vrut sã fie un impediment ploaia si nici faptul cã acum nu s-a mai tinut acea petrecere momârlãneascã cu care ne-am obisnuit în ultimul timp. Aproximativ 50 de membri ai PNL din toatã Valea Jiului au urcat joi cu telescaunul sau cu masinile în Parâng si au depus coroane de flori la Troita ce aminteste tuturor de traditiile primilor locuitori ai acestor zone. Slujba religioasã a fost oficiatã de pãrintele Nicolae de la Biserica Sfânta Varvara din Petrosani si fiecare a tinut sã se reculeagã în felul lui”, a declarat Dorina Nitã, presedinta PNL Petrosani.

Acest lucru s-a întâmplat pentru cã Ioan Mircea Molot, liderul judetan al PNL n-a murit, ca în filmul pomenit mai sus, si a dispus: faceti-vã datoria!

Troita din Parâng a fost ridicatã tocmai pentru a cinsti memoria iubitorilor de munte, într-un loc în care din vremuri nestiute, momârlanii petreceau de Sfânta Maria în luna august.

Ileana Firtulescu

Diana Mitrache