Mare atentie de unde cumpãrati fructele de pãdure si mai ales afinele. În loc de delicioasele fructe, ati putea sã vã treziti cu o plantã extrem de toxicã, care vã poate pune viata în pericol dacã este consumatã în cantitãti mari.

Pietele din Valea Jiului, dar si marginile Drumului National 66, Petrosani – Simeria, sunt pline de vânzãtori de fructe de pãdure. Afinele din gãleti, proaspãt culese, le fac cu ochiul celor ce tranziteazã DN 66, mai ales cã de multe ori si pretul este îmbietor. Ca sã îsi vândã repede marfa, usor perisabilã, vânzãtorii de afine le dau la preturi mai mici, dar uneori afinele ar putea fi înlocuite cu o plantã extrem de toxicã, dacã este consumatã în cantitãti mari. Este vorba de bobite de boz (sau boziu), care pot fi culese din boschetii de pe marginea drumului.

Le deosebiti dupã gust!3-1

Inspectorii  de la protectia consumatorului atrag atentia asupra acestui aspect si sunt în alertã, iar în tarã s-au aplicat deja si amenzi usturãtoare pentru aceastã escrocherie.

Dacã nu le culegeti personal cel mai indicat este sã cumpãrati afinele din piatã, acolo unde controalele sunt mult mai riguroase, pentru cã în joc este, pânã la urmã, sãnãtatea dumneavoastrã. Bozul este înrudit cu socul, creste chiar si pe marginea drumurilor, are frunzele alungite, penate, iar fructele sunt aproape la fel ca afinele, doar cã putin mai închise la culoare bãtând înspre rosu închis. Puteti sã le deosebiti dupã gust, diferit de cel al afinelor, chiar usor neplãcut. De altfel si frunzele emanã un miros neplãcut când sunt frecate între degete. Fructele se recolteazã în august-septembrie. Bozul este un bun diuretic si se foloseste cu rezultate foarte bune contra obezitãtii, dar, în cantitãti mari este toxic!

Carmen Cosman