Cad primele capete în scandalul care a vizat Universitatea “Vasile Goldis” din Arad. Patru persoane sunt trimise în judecatã de procurori pentru trafic de influentã, instigare la trafic de influentã fals intelectual si luare de mitã. Printer iculpati de aflã si douã secretare de la Filiala Petrosani a institutiei de învãtãmânt superior.

Astfel, procurorii de la Parchetul General au decis trimiterea în judecatã a doi  lectori de la Universitatea “Vasile Goldis” din Arad, Mihaela Pop si Sorin Fildan, fiind acuzati ca fraudau examene si vindeau lucrari de licenta studentilor. Mihaela Pop este acuzata de instigare la trafic de influenta, trafic de influenta, instigare la fals intelectual si luare de mita, iar Sorin Fildan este acuzat de fals intellectual. In acelasi dosar au fost deferiti justitiei Violeta Dorina Mârsav, secretarã în cadrul Facultãtii de Drept, filiala Petrosani a Universitãtii de Vest “Vasile Goldis” si Bianca Tãnasã, secretarã în cadrul Universitãtii din Petrosani, ambele acuzate de trafic de influentã.  De asemenea, Claudia Dorina Brândusa, învãtãtoare la Scoala Gimnazialã nr. 4 Vulcan, este acuzatã de cumpãrare de influentã.  Potrivit procurorilor care au instrumentat dosarul, în cadrul Universitãtii “Vasile Goldis” din Arad exista practica de a fi promovate examenele de cãtre studenti fãrã ca acestia sã le sustinã efectiv, notele fiind trecute în cataloage în mod fictiv, pe bazã de reciprocitate între profesori.  “S-a constatat o relationare între cadrele universitare si secretare, atât cele din cadrul Universitãtii “Vasile Goldis”, cât si cele de la o filialã a universitãtii (Petrosani), rezultând o implicare directã a unora dintre secretare si cadre universitare (profesori, asistenti universitari), în promovarea studentilor, contra unor sume de bani, fãrã sustinerea examenelor de an, unele dintre secretare intervenind pe lângã profesori pentru cunostinte personale, în sensul celor sus-mentionate, fiind la curent si sprijinind în activitatea infractionalã unele cadre universitare”, spun anchetatorii. În urma autorizãrii de cãtre instanta de judecatã a interceptãrii convorbirilor telefonice purtate de inculpati, a reiesit faptul cã, în perioada ianuarie – februarie 2013, lectorul Mihaela Pop a intervenit pe lângã alti colegi, cadre didactice, sau le-a determinat pe secretarele Violeta Mârsav si Bianca Tãnasã Bianca sã accepte propunerea sa de a promova studenti contra unor sume de bani sau sã intervinã ele însele pe lângã alti profesori în acelasi scop. Totodatã, aceasta a reusit sã-l determine pe Sorin Fildan sã acorde, la materia unde era titular, notã de trecere prin înscrierea acesteia în catalog unui student care nu se prezentase la examen. Pentru studentul în cauzã cumpãrase influentã mama acestuia, inculpata Brândusa Claudia Dorina. De asemenea, Mihaela Pop obisnuia sã vândã lucrãri de licentã studentilor, gata elaborate, cu garantarea promovãrii examenului de licentã.

Anchete la toate filialele

1-1Reamintim cã la începutul acestui an procurori ai Sectiei de urmãrire penalã si criminalisticã din cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie, împreunã cu ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie si cu sprijinul Brigãzii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Române, au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul unor persoane, precum si la sediile unor institutii de învãtãmânt superior, locatii aflate pe raza a 8 judete: Arad, Bihor, Bistrita Nãsãud, Hunedoara, Baia Mare, Satu Mare, Sãlaj si Gorj. În urma unei sesizãri, au avut loc mai multe perchezitii la filialele din teritoriu ale Universitãtii „Vasile Goldis” din Arad,  printre care Petrosani si Deva. De la Petrosani, anchetatorii au ridicat mai multe dosare, precum si o unitate de calculator, adicã baza de date a universitãtii.  Actiunea s-a înscris în cadrul cercetãrilor care vizau sãvârsirea unor infractiuni de luare de mitã, dare de mitã si trafic de influentã.

Carmen Cosman