Medicii si cadrele medicale medii de la spitalul municipal din Lupeni sunt nemultumiti de reducerea sporurilor. Angajatii unitãtii medicale din vestul Vãii Jiului spun cã în urma diminuãrii sporurilor ajung sã câstige mai putin fatã de cât câstigã un muncitor necalificat.

”Luna aceasta s-a redus sporul de periculozitate, de zona, de la 15% la 1% ceea ce a dus la scãderea drasticã asalariului atât la medici cât si la personalul mediu la toti cei care presteazã munca în ture inclusiv turele de noapte. În luna mai ni s-au tãiat si gãrzile, ni s-a redus atât garda de noapte cât si gãrzile de weekend. La personalul mediu s-a redus sporul, s-a tãiat, de sãrbãtori, de platã a zilelor de sãrbãtoare. S-a ajuns la un salar de nimic sub nivelul celui mediu pe economie respectiv un îngrijitor de curãtenie cu 25 de ani vechime are 510 lei, unul cu sapte ani vechime are 400 de lei. Cea din primul caz are doi copii minori si este vãduvã. Nu se poate trãi asa si nu se poate desfãsura o activitate normalã în astfel de conditii. Trebuie sã continue pentru cã au de plãtit rate, utilitãti, tot ceea ce înseamnã un apartament dar sunt total nemultumiti de aceste reduceri”, spun cadrele medicale de la Spitalul municipal din Lupeni.

Reprezentantii unitãtii medicale spun cã reducerea salariilor se datoreazã diminuãrii sporurilor, dar chiar si în aceste conditii situatia este mai bunã decâtb în alte pãrti ale tãrii.

” Ca sã ne putem încadra în sumele alocate în contractul stabilit cu Casa Judeteana de Asigurãri de Sãnãtate a trebuit sã luãm mãsuri prin tãierea sporurilor, doar cele legale.  S-a redus sporul de gardã la medici în zilele de sãrbãtoare si sâmbete si duminici de la 100% la 50%, în cursul sãptãmânii de la 50% la 25%. La personalul mediu care nu era prevãzut în lege, sunt recompensate cu timp liber corespunzãtor. Singurul spor care s-a redus de la 15% la 1% este sporul de unitate cu specific deosebit spor care alte unitãti din tarã nu îl aveau oricum. Stiau de ele din timp, marea majoritate a spitalelor au luat mãsuri de încadrare în buget. Trebuie sã luãm mãsuri de încadrare în sumele alocate”, a declarat Dorel Neamtu, managerul Spitalului municipal din Lupeni.

Directorul unitãtii medicale spune cã a fost nevoit sã ia aceste mãsuri în loc de a reduce personalul.

”Nu vrem sã mai tãiem nimic nici sã facem disponibilizãri desi indicatiile ministrului au fost de restructurare, dar nu am vrut sã disponibilizãm nicio persoanã din cadrul spitalului”, a mai precizat sursa citatã.

Sumele alocate de Casa Judeteanã de Asigurãri de sãnãtate pentru unitatea spitaliceascã din vestul Vãii Jiului au scãzut cu 140 de mii de lei fatã de anul precedent. Acest motiv a dus la reducerea sporurilor.

Monika BACIU