Revolta minereasca la Vulcan. Nemultumiti de conditiile de munca si de salariile mici incasate,  aproximativ 50 de mineri de la Vulcan au refuzat sa intre in subteran, miercuri, la schimbul al doilea, dupa ce au primit salariile fara cresterea promisa la semnarea Contractului Colectiv de Munca.

Oamenii s-au imbarcat intr-un autobuz si au venit in curtea Companiei Nationale a Huilei Petrosani ca sa ceara socoteala administratiei din mineri. Nemultumirea minerilor vine de la faptul ca nu au primit sporul de periculozitate majorat, asa cum li s-a promis si cum, de fapt, este stipulat printr-o hotarare de Guvern. Oamenii spun ca nu isi cer decat drepturile, mai ales ca lucreaza in conditii extrem de grele si cu utilaje depasite fizic si moral. „Vrem sa stim de ce nu am luat salariile majorate. Ne-au mintit si ne trimit ca pe sobolani in mina. Doar sa muncim si atat”, spunea un miner. „Lucram cu lopata si sapa in mina, habar nu are nimeni in ce conditii si noi trebuia sa primim un milion in plus acum. Banii nu au intrat azi”, spunea un altul. „Suntem nemultumiti si de aia am venit aici sa ne zica ei ce au de gand si de ce ne mint”, spune un altul.

Practic oamenii sunt nemultumiti ca li s-a promis o majorare de 10 procente si avansurile care s-au dat incepand de azi sunt la fel ca si cele de luna trecuta.  Potrivit Contractului colectiv de munca ortacii din Valea Jiului trebuiau sa primeasca in plus bani pentru sporul de periculozitate. „Este vorba despre cresterea salariala promisa de la 600 la 700 de lei privind sporul de periculozitate. In curtea Companiei a venit o parte din schimbul II, pentru ca am asigurat cele necesare, iar acum oamenii se reintorc la munca, dar am venit pentru a ne asigura ca lucrurile se vor indrepta spre o normalitate”, a declarat Ioan Ciubotariu, lider de sindicat la mina Vulcan.

O delegatie a minerilor din Valea Jiului se intalneste astazi cu ministrul Economiei si, in functie de rezultatul intrevederi se va stabili calendarul unor noi proteste, in cazul in care doleantele ortacilor nu se rezolva.

Desi de aceasta data nu au venit in curtea CNH, toti minerii din Valea Jiului sunt solidari cu cei de la Vulcan, pentru ca sunt in aceeasi situatie.

Carmen Cosman
Diana Mitrache