În timp ce socanta stire despre cruzimea cu care au fost ucisi pastorul din Bistrita, Adrian Blaga, de 39 de ani, si fiul sãu Timotei, de 9 ani, locuitorii unui cartier întreg al Petrilei, Prundului, erau agitati si se interesau la cunoscuti si prieteni dacã este vorba chiar de Adi, ”Adi al nostru”, din blocul 6, de la parter-în colt… El era! Fiul lui tanti Blaga, care nu a avut viatã usoarã, necazurile tinându-se lant, alti copii murindu-i… si acum, Adi si nepotelul ei…

”Câtã durere poate suporta un om, mai ales un pãrinte care-si îngroapã copiii? Si acum Adi si bãiatul lui sã aibã o asemenea moarte, sã stie cã Adi si-a vãzut copilul chinuit si murind… Doamne, ce-o fi în sufletul celor rãmasi!?” – a spus, coplesitã de veste,  Maria B., vecinã cu mama lui Adrian Blaga, pastorul din Bistrita.

Acum trei sãptãmâni a fost acasã, la Petrila

”Am crescut împreunã cu Adi, aici la Petrila. Era cu trei ani mai mare ca mine. Chiar în urmã cu trei sãptãmâni i-am vãzut masina, inconfudabilã, cu acel soare pe ea si am stiut cã a venit acasã, la tanti Blaga. Era, asa cum îl stiu de mic, comunicativ, vesel, mi-a prezentat bãiatul, cã eu nu l-am vãzut în toti anii ãstia. El a plecat la Bistrita în urmã cu vreo 10 ani. Acolo s-a cãsãtorit. E cutremurãtor, a avut o morte cum rar auzi, ca-n filmele de groazã. Era asa de mândru de fiul lui… Era mare sportiv la Bistrita, la doar 9 ani. Nu-mi vine sã cred ce s-a întâmplat, cã Adi nu mai e” – a declarat Laura Adela, prietenã cu Adrian Blaga, din strada Prundului, Petrila.

1-1Laura Adela povesteste cã Adi Blaga de când era copil avea darul de a ajuta, de a initia actiuni în acest sens si cã nu s-a mirat când a aflat cã a devenit pastor si cã si-a fãcut o fundatie care sã ajute si sã sprijine tineri si cã i se spunea ”îngerul copiilor”. Era prieten cu toatã lumea, cu toti copii de aici, pentru toti avea o vorbã bunã, o glumã… Adrian Blaga era pastor asistent la Biserica Carismaticã Americanã Calvary Chapel din Bistrita, o comunitate condusã de Brian Fouts care sustinea si activitatea Asociatei “Începuturi Noi”. Asociatia “Începuturi Noi”, cu sediul în Unirea, are douã case de tip familial cu o capacitate totalã de 16 locuri, ea fiind acreditatã de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sã ofere îngrijire copiilor si tinerilor pânã la 26 de ani care provin din familii dezorganizate, care au fost abandonati sau se aflã în alte situatii dificile. ”Era multumit de viata sa, de munca lui în folosul acelor copii si tineri” – a precizat petrileanca Laura Adela.

Cruzimea ucigasilor de tatã si fiu

De precizat cã Adrian Blaga si al fiului sãu Timotei au fost gãsiti morti dupã ce, martea trecutã, un bãrbat a anuntat autoritãtile din Satu Mare, prin 112, cã pe un teren agricol din apropierea localitãtii Aciua se aflã un autoturism Volkswagen Transporter alb, înmatriculat în Bistrita-Nãsãud, al cãrui interior avea urme de incendiere.

Disparitia celor doi fusese anuntatã de cãtre sotia lui Adi la Politia Bistrita, ei fiind dati apoi în urmãrire generalã. Cele douã trupuri au fost gãsite sub bancheta din spate a autoturismului, având multiple leziuni la cap si la gât, leziuni care dezvãluiau cruzimea cu care au actionat ucigasii.

Purtãtorul de cuvânt al Politiei Satu Mare, Ana Petric, preciza cã “interiorul masinii a fost într-adevãr incendiat, dar cadavrele nu au fost arse”. Oamenii legii au deschis o anchetã la Satu Mare, fiind trimisi ofiteri specialisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, pentru a acorda sprijin în cercetarea acestui caz.

1-2Politia Judetenã Satu Mare, a anuntat, printr-un comunicat de presã, cã în urma necropsiei a rezultat cã bãrbatul de 39 de ani avea o “plagã tãiatã întepatã penetrantã a gâtului, cu sectionare de vase sanguine”, iar la examenul intern s-au constatat depuneri de funingine pe tractul respirator, limbã si mucoasa esofagului, care s-au putut produce în timpul vietii prin inhalare de fum.

“În ceea ce îl priveste pe copilul de nouã ani, s-a constatat soc hemoragic ca urmare a unei plãgi tãiate profunde a gâtului, cu leziuni de vase sanguine si, de asemenea, fracturã deschisã comunitivã, cu dislocare a cutiei craniene cu dilacerare duro-cerebralã, care s-a putut produce prin loviri active repetate cu un corp dur cu suprafata relativ micã de impact, putând fi si ea cauza tanatogeneratoare”, se precizeazã în comunicat. Potrivit comunicatului, în acest caz se fac cercetãri pentru omor deosebit de grav. La rândul sãu, prim-procurorul Parchetului Satu Mare, Dumitru Miclea, a declarat, joi, într-o conferintã de presã, cã având în vedere leziunile pe care le aveau victimele, anchetatorii considerã cã sunt mai multi autori ai crimelor.

Adi Blaga si fiul sãu Timotei au fost înmormântati vineri, la Bistrita. Vineri, la intrarea în orasul Petrila s-au aprins lumânãri si s-au pãstrat momente de reculegere în memoria lui Adi si al fiului sãu…

Ileana Firtulescu