8Chiar dacã minerii au protestat, s-au blocat în subteran si au stat în grevã, Societatea Nationalã de Închideri de Mine tot nu a ajuns la Minsiterul Energiei. Cei din conducere spun, însã, cã lucrurile s-au asezat si cã totul e doar birocratie.

Minele aflate în procesul de închidere încã nu au ajuns la Ministerul Energiei. Asta chiar dacã protestele minerilor din subteran au fost stinse abia dupã ce li s-a promis trecerea la acest departament. Totusi, cei din conducere dau asigurãri cã mai e putin. „Încã nu am trecut în Departamenul Energie al Ministerului Economiei se fac demersuri în acest sens si chiar ieri la întâlnirea de la Bucuresti cu cei din Departamentul Energie, ni s-a spus cã în sedinta de Guvern urmãtoare se va face trecerea, mai mult ca sigur”, a declarat Aurel Anghel, directorul general al Societãtii Nationale de Închideri de Mine (SNÎM).

Directorul Aurel Anghel mai spune cã, dupã proteste a reusit sã aibã  o relatie bunã cu Minsietrul Economiei si cu  Departamentul de Energie, iar minele neviabile functioneazã la parametrii normali. Totusi, pretul huilei este negociat la începutul fiecãrei luni cu cei de la Complexul Energetic Hunedoara. „Am negociat un pret de 55 de lei pe G Calorie, un pret mai mic ca luna trecutã, datoritã pretului mondial pe bursa de mãrfuri. Acolo era cotat între 39 si 40 de lei pe Gcalorie”, a adãugat Aurel Anghel.

Pretul, însã, nu va afecta salariile, iar minerii, pânã la finele anului, se vor concentra pe activitatea de închidere a perimetrelor ce acum sunt exploatate pentru huilã. „Nu vor fi afectate salariile minerilor, activitatea se va desfãsura normal. Vrem sã demarãm efectiv lucrãrile de închidere în subteran si procedurile pentru licitatiile clãdirilor de la suprafatã”, a mai spus directorul Anghel.

8-1Minele Petrila, Paroseni si Uricani mai dau încã huilã pe care o extrag din perimetrele ce ulterior vor fi ecologizate. Productia este vândutã Complexului Energetc Hunedoara, iar minerii asteaptã o hotãrâre de guvern ca sã se poatã disponibiliza.

Diana MITRACHE