9Au reguli de respectat, stiu ce e de fãcut, dar îi încurcã infrastructura. Vorbim despre biciclistii de la Petrosani, care au o pistã de maxim 300 de metri si prevederi legale ce nu le pot respecta.

Ei mai pot iesi pe bicicletã doar cu cartea de identitate în buzunar, echipati corespunzãtor si pot circula doar pe pistele special amenajate. Asta prevede noul cod rutier ce a intrat în vigoare joi dimineatã, iar biciclistii din Petrosani se împart în douã: cei care stiu ce trebuie sã facã, dar nu prea au ce le trebuie si cei care habar nu au ce prevede legea pentru ei, dar merg pe bicicletã pe drumul public. „Principala modificare, e legatã de faptul cã trebuie sã purtãm la noi, neapãrat buletinul, plus casca si vesta reflectrorizantã”, este de pãrere un biciclist, în timp ce altul sustine cã „Nu stiu, nu îmi dau sema, nu am aflat”, când este întrebat ce prevede noul Cod Rutier. Altii, însã, cred cã locul lor e pe lângã pietoni. „Pãi, ar trebui sã mergem pe trotuar, sau sã avem locuri special amenajate pentru biciclete, sã avem buletinul la noi, cascã de protectie, dar eu am doar buletinul la mine azi”, a recunoscut un alt biciclist.

9-1În Valea Jiului, la Petrosani existã o singurã pistã, iar biciclistii spun cã e inutilã, în conditiile în care e prea scurtã si mai mereu obturatã de masini si tot felul de obstacole. „A, asta e asa ca sã zicem cã avem si noi pistã. Nu e pistã, nu vedeti cã sunt si masini puse si indicatoare puse pe ele? Circulãm si noi pe stradã, cu atentie, iar soferii sã fie un pic mai indulgenti cu noi, cã suntem la început si sã sperãm cã nu pãtim nimic”, este depãrere un alt biciclist. Altii, însã, nici nu au zãrit unica pistã si merg tot pe regulile vechi. „Pãi stiu cã trebuie sã circul pe cãile pe unde trebuie sã circule biciclistii, pe dreapta, pe trotuare trebuie sã fim foarte atenti, de aia sunt pe lângã bicicletã”, spune omul, în timp ce un alt coleg din trafic îl apostrofeazã sã nu îl prindã pe trotuar.

Autoritãtile locale de la Petrosani recunosc cã nu stau bine la capitolul infrastructurã si cã sunt puse în dificultate atunci când trebuie sã respecte noul cod rutier.

Deocamdatã, însã, sunt doar promisiuni. „Reprezintã o problemã aceste mopdificãri din Codul Rutier vis a vis de conditiile care trebuie asigurate biciclistilor în trafic, în sensul cã trebuie sã li se amenajeze piste speciale, pe care acestia trebuie sã se deplaseze. Noi acum suntem foarte deficitari la acest sector, însã, urmeazã sã facem o analizã sã vedem cum putem sã armonizãm prevederile legislative cu capacitatea naostrã  administrativã de a pune în practicã aceste conditii”, a precizat Dorina Nitã, viceprimarul municipiului Petrosani.

Noul Cod Rutier ce a intrat în vigoare din 8 august prevede ca biciclistii sã poatre obligatoriu un act de identitate la ei, sã stie cã vor trebui sã se dea jos de pe bicicletã atunci când vor traversa pe o trecere de pietoni marcatã, pentru cã pot primi amenzi între  450 si 600 de lei.

Diana Mitrache