Temperaturile crescute ne tin în case. Totusi, sunt si oameni care trebuie sã iasã din casã chiar si la orele prânzului, iar pentru ei se iau mãsuri în aceste zile. Codul galben de caniculã îi face pe oameni sã stea mai mult în casã. Temperaturile au trecut frecvent de 35 de C, chiar si în zona de munte de la noi, iar canicula ne topeste zilnic.

Cei mai multi stiu ce au de fãcut, însã, prea putini sunt cei care tin cont de acest lucru. Totusi, la nivel declarativ, toti stiu ce e de fãcut pe caniculã, chiar dacã recunosc cã mai încalcã regula.  „Ce sã facem? Ca la munte, ne adãpostim prin parcuri, ne ferim de soare. Am iesit cu nepotul de dimineatã si recunosc cã e foarte cald. Nu suntem de aici, dar chiar dacã e o localitate de munte, noi pensionarii mai mult stãm în casã”, spune un bãtrân. Altii, însã, recunosc cã se hidrateazã si cã nu ies din casã la prânz.

1-1„Bem apã cât de multã, ne îmbrãcãm în culori deschise, mai stãm pe la umbrã, iar între 9,00 – 11,00 si dupã amiazã, dupã 18,00 iesim în parc”,a adãugat un alt pensionar din Petrosani.  „Mã hidratez cu apã si stau la umbrã si între 10,00 si 4,00 chiar 5,00 dupã amiazã stau în casã.  Sunt temperaturi destul de mari, vãd cã sunt 34 C., iar parcul e plin si stãm la umbrã. În parc sunt cismele, dar de regulã umblu cu sticlã la mine”, a adãugat un alt pensionar. Pentru a veni în sprijinul cetãtenilor, cel putin la Petrosani, a fost amenajat un punct de alimentare cu apã rece, la primrie, iar strãzile au fost stropite cu apã. În plus, toate cismelele sunt functionale. „Noi am luat mãsuri încã din prima zi în care am avut cod galben si apoi portocaliu. Avem amenajate si puncte de prim ajutor în oras, unde existã si apã si sperãm sã nu fie deloc probleme”, a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Mai sunt si muncitorii,  care nu tin cont de caniculã si care sunt obligati sã munceascã afarã. Si pentru ei, autoritãtile locale spun cã sunt pregãtite si nu i-au lãsat sã se topeascã de cald. „Muncitorii nostri îsi primesc aceste drepturi si nu sunt lãsati fãrã apã si fãrã pauze la umbrã”, a mai adãugat Tiberiu Iacob Ridzi.

1-2Potrivit legii, în perioadele de caniculã, angajatorii au obligatia sã asigure mãsuri de protectie a salariatilor, printre cele minime înscriindu-se cele de alternare a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, reducerea efortului si a ritmului activitãtilor fizice. În plus, pentru mentinerea stãrii de sãnãtate a personalului expus la temperaturile

ridicate, angajatorii au obligatia sã asigure minim doi litri de apã mineralã de persoanã, pe timpul unui schimb.

Diana Mitrache