10Cântã pentru copii. Putini petrosãneni cunosc povestea lui Jan Drosu. În primul rând Jan Drosu este bãrbatul care poate fi zãrit pe Strada 1 Decembrie din Petrosani cu un acordeon. Acesta le cântã zilnic trecãtorilor, însã putini stiu ce se ascunde în spatele notelor vesele pe care omul le scoate cu acordeonul. Este o poveste tristã.

Bãrbatul cântã pentru a-si întretine familia, însã mai grav este faptul cã el încearcã prin aceastã metodã sã adune o sumã importantã de bani pentru cei patru copii ai sãi care sunt bolnavi. Cei mici nu aud sunetele pe care tatãl lor le interpreteazã cu acordeonul si nici nu pot vorbi pentru cã sunt surdo-muti.

”Acestia bani care îi strâng sunt pentru familia mea, pentru cei patru copii surdo-muti care au nevoie de aparate, dar prima datã trebuie sã le fac o audiogramã. Nu pot sã le cumpãr la voia întâmplãrii. Audiograma costã undeva la 1000 de euro. Toti patru sunt surdo-muti, asa s-au nãscut. Nevasta mea e surdo-mutã, am luat-o surdo-mutã pentru cã bunul Dumnezeu mi-a pus-o pe suflet ca sã o iau. Cel mai mic are 3 ani, apoi aproape 5 ani, 7 ani si o fatã de 9 ani. Eu stau si cânt ca sã le strâng bani la copii, am un cont pe numele sotiei. Eu nu cersesc, eu cânt pentru a-mi ajuta familia. Cânt si pentru mâncare si ca sã fac ceva în casã”, ne povesteste Jan Drosu, acordeonistul din Petrosani.

Chiar si cu problemele cu care se confruntã, cei mici urmeazã cursuri speciale. Acestia merg la o scoalã specialã din Craiova.

”Toti trei copiii merg la scoalã. În septembrie îl voi duce si pe cel mic. Toti vor fi la scoalã la Craiova. Ne descurcãm foarte greu. Sunt zile în care m-am dus acasã cu mâinile în buzunar. Am venit  o datã cu copiii si mi-au zis cã îi expun la cersit”, a mai povestit bãrbatul cu lacrimi în ochi.

Aparatele auditive sunt sansa copiiilor de a auzi. Pânã acum ei nu au auzit cele mai simple sunete, precum sunetul scos de pãsãri sau sunetul scos de acordeonul tatãlui lor.

10-1”Cu aceste aparate existã sansa sã audã. Am nevoie de 8 aparate, câte douã de fiecare copil. Costã mult, de la 1000 de euro în sus dupã audiogramã. Nu am niciun ban pus deoparte pentru cã ce strâng aici dau pe mâncare. Când iau banii nu stiu pe ce sã-i dau, pe mâncare sau pe medicamente. Trebuie pentru copii sã cumpãr de mâncare pentru cã ei au nevoie, noi ca adulti putem mânca si numai pâine”, a mai spus Jan Drosu.

Familia trubadurului din Petrosani trãieste într-o garsonierã în orasul Petrila situatã la etajul nouã a unui bloc rãu famat în zonã. Locuinta însã este de mult timp debransatã de la curent.

Monika BACIU