Istoria Vãii Jiului, subiect tabu pentru tineri

6Tinerii nu cunosc istoria locului. Valea Jiului s-a aflat în sãrbãtoare, ieri, când minerii au fost cei care s-au aflat în centrul atentiei. În data de 6 august, se sãrbãtoreste, Ziua Minerului. Generatia tânãrã nu cunoaste semnificatia acestei zile.

”Nu stiu ce zi e. Am vãzut cã e foarte mare agitatie, dar chiar nu stiu cu ce ocazie. Am vãzut cã si la biserici e la fel”, spune un tânãr din Petrosani. Altii însã, au cunostinte vagi despre aceastã zi. ”Stiu cã e ceva legat de mineri. Bunicul meu a fost miner si îmi povestea cã astãzi este o zi importantã”, a spus un alt tânãr.

Cu ocazia Zilei Minerului, si reprezentantii muzeului din Petrosani au tinut sã marcheze aceastã zi. Putini au fost însã cei care au cãlcat pragul obiectivului.

”Expozitia este cu fotografie din colectia Muzeului, astept sã vinã curiosii sã vadã. Sper cã nu am realizat expozitia fãrã sã îmi vinã vizitatori. Copiii cã sunt în vacantã si cei care trec spre piatã, vãzând cã e intrarea liberã vin si la muzeu”, a spus Erika Musa, administratorul Muzeului Mineritului din Petrosani. 6-1Istoria Vãii Jiului pare cã trece într-un con de umbrã. Autoritãtile locale, judetene si oamenii politici sunt cei care duc mai departe aceastã zi a ortacilor din Vale care si-au sacrificat si îsi sacrificã viata în adâncul pãmântului.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.