Mii de oameni sunt asteptati azi la Lainici la slujba de „Schimbare la fatã”. La sãrbãtoare vor sluji preoti din toatã tara, dar si din strãinãtate. Traseul rutier rãmâne deschis toatã ziua.

Marti este praznicul „Schimbarea la Fatã a Domnului”, iar la Mãnãstirea Lainici din judetul Gorj sunt asteptati mii de oameni. Lãcasul de cult îsi va deschide portile pentru credinciosii care vin în fiecare an pe Defileul Jiului, din toate colturile tãrii, pentru a se ruga lui Dumnezeu la ceas de sãrbãtoare. Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Olteniei, Sfânta Liturghie va fi oficiatã de Înaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoti si diaconi. Vor mai sluji, alãturi de Mitropolitul Olteniei, Preasfintitul Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor si Preasfintitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.1-1

În fiecare an, în 6 august, crestinii ortodoccsi, darsi catolicii, prãznuiesc “Schimbarea la Fatã”, una dintre cele mai mari sãrbãtori religioase. Acum se cinseste, momentul în care apostolii Petru, Iacov si Ioan, aflati pe Muntele Tabor, l-au vãzut pe Mântuitor schimbându-se la fatã si s-au convins cã acesta e fiul lui Dumnezeu. În Noul Testament se spune cã fata lui a strãlucit ca soarele, iar vesmintele lui s-au fãcut albe ca lumina. Atunci le-a vorbit Dumnezeu apostolilor: “Acesta este fiul meu cel iubit, în care am binevoit. Pe acesta ascultati-l!”.

Pentru ca credinciosii sã poatã ajunge la slujbã, lucrãrile din Defileul Jiului vor fi întrerupte, iar circulatia va fi deschisã pe toatã perioada zilei de marti.

Diana Mitrache