Criza financiarã le dã bãtãi de cap „PET-manilor”, adicã acelora care scormonesc dupã PET-uri în tomberoanele de gunoi si apoi le vând la centrele de colectare. Nu mai bea lumea sucuri si nici bere la ambalaj de plastic.

Aceasta este concluzia celor care muncesc de dimineata pânã seara pentru a strânge din tomberoanele de gunoi PET-urile aruncate de altii, pe care mai apoi le încarcã în saci si le carã pânã la centrele de colectare de pe raza municipiului.

„PET-manii” câstigã tot mai greu o pâine, pentru cã sunt tot mai putine deseuri, iar ei tot mai multi. S-au dus vremurile în care câstigau 30 – 40 de lei/ zi din vânzarea de PET-uri.

Scotocesc în tomberoane dupã fiecare ambalaj de plastic, dar acestea sunt tot mai putine.

Lumea e tot mai sãracã

„E tot mai greu. De câtiva ani m-am apucat sã strâng bidoane, dar acum sunt tot mai putine. Înainte era mai usor, dar acum nu mai bea lumea suc sau bere. E sãrãcie mare. Am cinci copii acasã, iar doi sunt bolnavi. Abia mai pot sã le mai asigur pâinea”, spune o femeie care trage d5-1upã ea un cãrut în care abia are o jumãtate de sac plin de PET-uri. Culegãtorii de sticle din plastic se cunosc între ei si lasã pe fiecare sã colecteze, asa încât sã nu rãmânã cineva flãmând, dar banii se câstigã tot greu. Un kilogram de bidoane costã doar 50 de bani, iar un sac are 20, 30 de kg când este plin ochi, ceea ce este tot mai greu. Orasul este practic „parcelat” si fiecare colecteazã în aria lui, asa încât toatã lumea sã trãiascã mãcar de azi pe mâine.

Iar atunci când banii sunt prea putini, PET-manii mai apeleazã si la mila celor care cu gunoiul la tomberon si le mai dau câte un leu sau doi.

În Petrosani sunt mai multe centre de colectare, asta pe lângã centrul de sortare a deseurilor ce apartine de Primãria Petrosani.

Carmen Cosman