10Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Muncã Hunedoara atrag atentia asupra obligatiei angajatorilor de a proteja salariatii pe timpul caniculei. Astfel, în cazul în care se înregistreazã temperaturi extreme angajatorii au obligatia de întreprinde anumite mãsuri în vederea protejãrii lucrãtorilor. Iar ITM Hunedoara este cu ochii pe angajatori!

Potrivit ITM Hunedoara, prin temperaturi extreme, în sezonul estival, se înteleg acele temperaturi care depãsesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. De exemplu, o temperaturã de 34 de grade coroboratã cu o umiditate mai mare de 80% va conduce la un prag de disconfort care va afecta organismul uman aceste conditii fiind echivalentul unui indicele de confort termic de 80 ce corespunde notiunii de temperaturã extremã, spun inspectorii de muncã.

„În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie sã adopte o serie de mãsuri considerate minimale în vederea ameliorãrii conditiilor de muncã cum ar fi: reducerea intensitãtii si ritmului activitãtilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de muncã, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenti de aer. Pentru mentinerea stãrii de sãnãtate a angajatilor trebuie sã se asigurare între doi si patru litri de apã mineralã/persoanã/schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea accesului la dusuri pentru a se reface capacitatea de reglaj a organismului”, a precizat Sorin Istrate, consilier în cadrul ITM Hunedoara.10-1

Pe de altã parte, conform legislatiei, în situatia în care unii angajatori nu pot asigura conditiile anterioare, prin negociere cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor, pot proceda la reducerea duratei zilei de lucru, la esalonarea zilei de lucru pe douã perioade – pânã la ora 11,00 si dupã ora 17,00 – sau întreruperea colectivã a lucrului cu asigurarea continuitãtii activitãtii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptã.

Mãsuri de reducere a efectelor caniculei

„La aplicarea acestor mãsuri angajatorii vor conveni de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor si vor stabili modalitãtile de recuperare a timpului nelucrat si modalitãtile de platã. În situatia reducerii duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivã a activitãtii se poate recupera timpul acordat liber în urmãtoarele 6 luni cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior. Se poate aplica si metoda în care nu se recupereazã timpul dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.

În vederea prevenirii îmbolnãvirilor determinate de muncã în conditii de temperaturi extreme trebuie sã se asigure de cãtre angajator examinarea medicalã la angajare si controlul medical periodic, urmãrindu-se astfel depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute. Asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiatã unitate sanitarã a persoanelor afectate se va face în mod obligatoriu de cãtre angajator. Dacã se constatã cã anumiti angajati suferã de unele afectiuni sau au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme, persoanele respective vor fi trecute în alte locuri de muncã pentru care nu au restrictii sau se poate opera reducerea programului de muncã pentru persoanele respective”, a mai arãtat Sorin Istrate.

În perioadele cu temperaturi extreme, Inspectoratul Teritorial de Muncã Hunedoara prin inspectorii de muncã vor face controale inopinate la angajatorii economici pentru a verifica modul de aplicare a mãsurilor prevãzute în legislatia de securitate si sãnãtate în muncã. Amenzile care se pot aplica sunt între 1.500 si 2.500 lei si se poate ajunge si la plângere penalã, dacã faptele comise de reprezentantii angajatorului se pot încadra în asemenea aspecte.

Carmen Cosman