Aura Risipitu, realizatoare cu cea mai cunoscutã voce de radio din Valea Jiului, s-a tuns aproape zero pentru a fi solidarã cu bolnavii de cancer. Într-o tarã în care bolnavii de cancer par mai degrabã condamnati decât ajutati, în care cumplita boalã este ca o pecete pusã pe fruntea bolnavului si pe care  scrie “Condamnat la moarte”, sã-ti pese, sã vrei sã faci ceva pentru ei, chiar dacã  vorbim doar de suportul moral, sunt lucruri care se întâlnesc rar, mai ales cele izvorâte din simplitate si sinceritate.

A ajuta un bolnav de cancer, mãcar a-l sustine, poate nu este mare lucru ca privit din exterior, dar, atunci când este fãcut, nu ai cum sã nu te implici, sã nu plângi, si sã nu-ti fie teamã. O cunoscutã realizatoare de radio din Valea Jiului a ales o metodã simplã, dar plinã de semnificatii, prin care sã-si arate sustinerea si aprecierea fatã de bolnavii de cancer, care depun un efort urias pentru a se reintegra în societate, în societatea crudã si de cele mai multe ori ipocritã, dupã ce au fost diagnosticati cu aceastã boalã. Aura Risipitu este una din cele mai cunoscute voci din eterul judetului Hunedoara, iar de curând a ales sã se tundã aproape la zero, pentru a ne arãta noi, tuturor, cã frumusetea poate fi privitã si altfel, cu ochi mintii, ai sufletului. “Oamenii se uita ciudat atunci când vãd pe strada o femeie cãreia i-a cãzut pãrul, se uita ciudat atunci când întâlnesc un om despre care stiu cã este bolnav de cancer. Îl condamna din priviri. Oare ce este în sufletul unui om care stie cã este privit ca un mort?”, ne spune Aura, atunci când am întrebat-o de ce a ales o asemenea metodã aproape radicalã de a se exprima.

1-1Echilibratã, profesionistã, perseverentã, dar în acelasi timp misterioasã, Aura se dovedeste a fi o companioanã efervescentã în viata de zi cu zi. Uneori, replicile ei sunt la fel de tãioase precum cele emise în eter, dar poate acestã caracteristicã a fãcut ca ea sã fie mereu înconjuratã de prieteni si cunoscuti. Însã, cu toatã buna-dispozitia emanatã de ea zi de zi, recunoaste cã are momente când este tristã si dezamãgitã atunci când priveste nepãsarea poate a multora dintre noi atunci când vine vorba acei bolnavi care sunt singuri, fãrã nimeni si care nu se au decât pe ei în lupta cu moartea. De o bunã bucatã de vreme, Aura  Risipitu s-a gândit sã initieze o campanie de solidarizare cu bolnavii de cancer din Valea Jiului. Dincolo de radio, ea îsi desfãsoarã activitatea si la EUROMEDIC România, în Centrul de Diagnostic Imagistic si Tratament de la  Petrosani si  zilnic întâlneste zeci de oameni veniti pentru investigatii de specialitate si multi dintre acestia primesc aici cumplita veste. Prima reactie? “Asa este cã nu am cancer ?”. Ea vede  mereu cum oamenii se schimbã complet dupã ce medicul specialist stabileste un diagnostic. “Îmi propun sã atragem atentia si sã crestem implicarea persoanelor active din Valea Jiului. Dacã fiecare om din Vale ar putea sã meargã la Cluj de pildã, la Institutul Oncologic “„Ion Chiricutã”, sã vadã copii mici, cãrora le-a cãzut pãrul abia crescut, vulnerabili, dar plini de sperantã, care vor doar sã meargã acasã, lucrurile s-ar schimba”, a declarat realizatoarea de radio pentru Cronica Vãii Jiului.

1-2David Servan Schreiber spunea “Fiecare dintre noi are celule canceroase în corp, dar nu toti ne vom îmbolnãvim de cancer”. Si dacã ne îmbolnãvim? Dincolo de familie, societatea trebuie sã reactioneze. Cancerul nu înseamnã moarte ! Acesti oameni nu trebuie lãsati sã îsi trãiascã singuri dramele. Noi toti putem sã-i sprijinim, sã le arãtãm cã suntem la fel ca ei, OAMENI  si cã putem lupta împreunã pentru viatã. Oricând , printre cei bolnavi poate fi pãrintele nostru, bunicul, fratele, sora, sotul sau copilul. Dar, solidaritatea este un principiu care trebuie sã ne întãreascã si mai mult apropirea de acestia, chiar dacã încã nu am ajuns sã trãim noi o astfel de dramã personalã, în familia noastrã. “ Am fãcut demersurile necesare pentru o serie de actiuni în Valea Jiului pe care intentionãm sã le organizãm în parteneriat cu I.O.C.N, Asociatia P.A.V.E.L, Liga Românã de Cancer, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer etc. Sunt actiuni prin intermediul cãrora intentionãm sã întindem o mânã spre cei aflati în nevoie, bolnavi de cancer pãrãsiti de rude, prieteni, de noi toti. Lumea se vede altfel atunci când stai de vorbã cu un om care stie cã suferã de o astfel de boalã. Cei mai multi se prãbusesc psihic. Nu rezistã. Din pãcate oamenii nu înteleg cã în zilele noastre un astfel de diagnostic nu mai înseamnã o condamnare la moarte ” , a mai spus Aura Risipitu.

Prin simplu fapt de a renunta la pãrul ei, fãrã a-i pãsa de cum o vor privi oamenii dupã aceea, Aura Risipitu ne-a dat o importantã lectie de viatã si curaj si despre cum ar trebui cã poate noi, toti,  sã încetãm mãcar pentru o clipã sã ne mai fie teamã de societate, de cum vom fi priviti de aceasta. Trãim zi de zi închistati în mrejele a ceea ce vrem sã arãtãm, sã fim, legati de zalele unei moralitãti defecte, impocrite si superficiale, iar atunci când un gest simplu ca acesta este fãcut, ar trebui sã ne  facã pe toti sã ne întrebãm “ Oare noi de ce nu putem sã ajutãm, sã simtim cã ne pasã?”.

Dincolo de gestul ei, Aura Risipitu se gândeste si la alte forme de sprijin pentru bolnavii de cancer, care sã atingã poate coarda sensibilã a celorlalti oameni, care pot sã fie solidari.  “Vom încerca sã venim în primul rând în sprijinul bolnavilor de cancer singuri, pãrãsiti. Acesti oameni nu trebuie sã simtã cã sunt izolati, ignorati, abandonati. Lucram la o formã prin care orice persoanã interesatã sã sprijine, sã mângâie, sã ajute un om singur, bolnav, sã o poatã face. Suntem în discutii cu mai multe asociatii, medici si chiar institutii ale statului. Vom identifica acesti oameni, cazurile lor vor fi mediatizate. Sunt multi oameni cu suflet mare în Valea Jiului. Sunt sigurã cã nu vor rãmâne indiferenti”a mai declarat Aura Risipitu, realizatoare Mondo FM si Mondo TV.

Pânã când si noi vom putea fi capabili sã întreprindem un gest mic, dar atât de plin de semnificatii, fãrã teama de a-l face, nu putem spune decât “ Jos pãlãria”!