Mai multi locuitori ai unui cartier din Petrosani sunt terorizati de asistatii social cantonati într-un bloc din apropiere. Asaltati cu memorii si plângeri, reprezentantii municipalitãtii au de gând sã le retragã ajutorul social celor care au pus pe jar întreaga comunitate din Lunca Jiului.

De când au fost mutati în cartierul Colonie, chiar la portile momârlanilor, mai multi asistati social le dau de furcã oamenilor încât acestia au ajuns ca aproape zilnic sã cearã ajutor autoritãtilor. Aproape nici o gospodãrie n-a scãpat fãrã sã fie cãlcatã de hoti, iar dupã ce n-au mai avut ce fura, de supãrare, au trecut la distrugeri si amenintãri. Localnicii care au de furcã cu cei care trãiesc chiar pe banii lor spun cã hotii asistati social si-au fãcut acum alei de promenadã prin curtile lor si dacã încearcã sã-i scoatã de pe proprietãti sunt amenintati.

4-1„De vreo trei ani nu mai avem liniste, de când au fost mutati în blocul de la fosta unitate militarã care este chiar lângã casele noastre. Este un grup, nu toti ce care stau acolo sunt tâlhari, doar vreo câtiva. Ne-au furat tot gardul, tot ce era fier prin curte au dus la fier vechi. Acum o lunã, când s-au fãcut ciresele au intrat în livada din spatele casei si au fãcut prãpãd.

Au pus la pãmânt toti pomii de rãi ce sunt. Când am încercat sã-i dau afarã din grãdinã m-au amenintat si am chemat politia. Seara, ca sã se rãzbune au venit si mi-au fãcut prãpãd toate geamurile de la casã. Trec prin curtile noastre ca pe bulevard”, spune unul

dintre momârlani.

Zeci de solicitãri

Omul a fãcut zeci de solicitãri la Politia Petrosani, atât el cât si vecinii lui, de fiecare datã când n-a mai putut tine piept hotilor din  blocul social. Oamenii legii au numeroase dosare în lucru, însã în zadar. „Sunt ca mustele.

4-2Le gonesti acum si dupã cinci minute sunt înapoi pe hoit. Suntem terorizati de ei si vom ajunge sã ripostãm dacã nu se gãseste o solutie pentru potolirea lor. M-am interesat si ei primesc mâncare, bani, gratuitãti la apã si curent. Nu fac nimic toatã ziua pentru cã îi tine statul pe banii nostri. Într-o zi au venit vreo cinci vlãjgani la gard la mine, era pe la ora zece dimineata. Toti cu ochii umflati de somn, mi-au zis cã ei pe la mine pe proprietate trec ca sã ajungã la un magazin de lângã stadion. Le-am zis sã meargã pe drum, n-au ce cãuta prin curtea mea si noaptea pe la trei m-am trezit atacat cu bolovani. Ei ziua dorm si noaptea merg la furat si sã se rãzbune pe cei care le stau în cale”, mai spune bãrbatul.

Rãmân fãrã ajutoare

La finele sãptãmânii trecute, localnicii care au necazuri cu hotii din blocul asistatilor au mers încã o datã sã se plângã la edili. Au fãcut memorii peste memorii iar edilii au ajuns la concluzia cã doar o mãsurã care sã-i afecteze imediat i-ar putea linisti pe hoti.

Astfel, dupã ce au discutat cu ei, s-a ajuns la concluzia cã sistarea ajutoarelor pentru cei care creeazã probleme ar fi o solutie.

„Li s-a spus cã li se vor tãia ajutoarele dacã ne mai fac probleme. Imediat au fãcut ochii cât cepele când au auzit ce li se pregãteste. Sunt trei zile de când este liniste si sunt curios cât îi va tine”, mai spun momârlanii din Lunca Jiului.

Maximilian Gânju