8Au alergat 600 de kilometri pentru a cunoaste orasul înfrãtit. Opt maratonisti din Varpalota au marcat o premierã pentru localitatea înfrãtitã Petrosani. Acestia au plecat din orasul maghiar de joi si au ajuns la Petrosani, sâmbãtã. Drumul cãtre municipiul Petrosani le-a fost ”deschis” de parapantistul Toma Coconea, care a alergat cu cei opt maratonisti din Varpalota pânã la primãria Petrosani. Temerarii au fost întâmpinati, aici, de edilul localitãtii, Tiberiu Iacob Ridzi.

”E o premierã, ei au alergat aproape 600 de kilometri, de la Varpalota pânã aici, e o initiativã a acestei asociatii sportive din Varpalota de a alerga pânã la orasele înfrãtite. A venit si rândul Petrosaniului si au sosit foarte greu, pentru cã a fost foarte cald. E o initiativã  lãudabisã si probabil cã vom întoarce aceastã initiativã de a alerga si noi pânã la Varpalota”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Nu distanta le-a dat bãtãi de cap maratonistilor, ci cãldura.

8-1”Am venit 600 de kilometri de la Varpalota. Este bun traseu nu foarte lung pentru noi, suntem obisnuiti cu aceste distante pentru cã le-am parcurs de mai multe ori, însã nu am crezut cã va fi asa cãldurã mare si ne-a creeat un disconfort termic si a fãcut ca traseul sã fie mai greu decât ne-am gândit”, a spus Jozsef Mereg, conducãtorul grupului de maratonisti. Cei opt maghiari au recurs la aceastã initiativã pentru a descoperi frumusetile oraselor cu care sunt înfrãtiti. Nu sunt sportivi, însã acest mod de a vizita alte tãri este un îndemn la miscare si viatã sãnãtoasã. ”Toate orasele înfrãtite care au semnat protocolul cu orasul nostru, cu Varpalota au fost vizitate de noi. Noi avem patru sectii, printre care sectia de maraton si noi am crezut  de cuviintã cã trebuie sã cunoastem orasele înfrãtite cu orasul nostru fãcând maraton”, a mai spus conducãtorul maratonistilor. Cel care i-a întâmpinat pe maratonisti a fost Tomi Coconea. Acesta a alergat cu cei opt maratonisti pânã la primãria Petrosani. Tomi stie cel mai bine ce înseamnã sã ai pe cineva alãturi pe ultima sutã de metri.

”Chiar ne-am gândit  la o initiativã de acest gen. Când am auzit azi dimineatã (sâmbãtã-n.r.) mi-a pãrut rãu cã nu am aflat mai devreme sã îi întâmpin la Arad, dar mi-am dat tot planul peste cap si stiu ce înseamnã sã fii motivat si însotit aproape de final. E un lucru de încurajare. Când veneam la primãrie ne-am gândit cã în octombrie sã întoarcem stafeta si sã o ducem si pe retur”, a spus parapantistul Tomi Coconea.

8-2Mai mult decât atât, administratia localã de la Petrosani vrea sã le întoarcã aceastã vizitã ineditã vecinilor din Ungaria. Initiativa a venit de la Tiberiu Iacob Ridzi si Tomi care spune cã pentru el distanta pânã la Varpalota nu este una mare. În plus, pentru Coconea, acest maraton ar fi o ocazie de a se antrena pentru o competitie la care vrea sã batã un record mondial.

”Nu sunt chiar multi kilometri, e si un antrenament pentru mine pentru cã în luna noiembrie voi participa la un concurs la Monaco la care vreau sã bat un record mondial de peste 1000 de kilometri, la ora actualã este 1050 de kilometri în 7 zile, eu vreau sã depãsesc acest recod, astfel cã maratonul spre Varpalota vine chiar într-o perioadã optimã pentru mine”, a spus Tomi.

8-3Acest maraton international este primul de acest gen care are ca punct de sosire municipiul Petrosani. Maratonistii din Varpalota au mai parcurs distante considerabile si cãtre alte localitãti europene cu care sunt înfrãtiti.

Monika BACIU