10Elevii din Petrila vor participa la ecologizarea celei mai înalte sosele din România, Transalpina, alãturi de colegi de generatie din Sugag (judetul Alba), Jina (judetul Sibiu) si Novaci (judetul Gorj). Actiunea, aflatã la cea de a doua editie, se va desfãsura pe parcursul a douã zile, la sfârsitul sãptãmânii viitoare. Anul trecut copiii au adunat nouã camioane pline cu deseuri si, mai ales, PET-uri.

Actiunea se deruleazã de la Sugag si pânã la Novaci, pe o lungime de 107 kilometri. La actiune vor lua parte 120 de copii, inclusiv din Petrila, care vor fi distribuiti pe sectoare, care vor amplasa si cosuri de gunoi pe marginea drumului. De asemenea, o parte dintre copii, echipati cu banderole albe, vor înmâna pliante celor care vor trece cu masinile prin zonã în încercarea de a-i constientiza sã nu mai lase gunoaie pe marginea drumului.

În seara de 10 august, participantii la acest proiect interjudetean se vor întâlni la Luncile Prigoanei, în judetul Alba, unde vor fi premiati pentru actiunea de ecologizare.

10-1DN 67C, mai cunoscut ca Transalpina, face legãtura între Transilvania si Oltenia, de la Sebes, judetul Alba, pânã la Bengesti, judetul Gorj. Drumul, lung de 148 de kilometri, a fost asfaltat în cea mai mare parte, iar odatã cu debutul sezonului turistic a crescut considerabil si numãrul masinilor care strãbat aceastã arterã de circulatie, cea mai înaltã din România.  Drumul a fost construit în timpul romanilor, având o importantã strategicã, si a fost modernizat în perioada interbelicã, în timpul lui Carol al II-lea, fiind cunoscut si ca „Drumul Regelui”.

Carmen Cosman