6Pestera Bolii, unul din cele mai importante obiective turistice din Valea Jiului si judetul Hunedoara, nu este prea usor de gãsit de turisti. Indicatoarele spre acest loc sunt prost amplasate si putine.

Pe Drumul National 66, indicatorul spre Pestera Bolii si Cetatea Bãnitei este prost amplasat, iar celalalte sunt atât de mici încât nu prea sunt vizibile. “Întradevãr, asa este. Indicatoare sunt, dar sunt mici ca dimensiuni si se observã greu. Sunt portiuni pe care masinile trec cu vitezã si nu se vãd. Asa pierdem o sumedenie de turisti. Noi, în câteva zile vom pune indicatoare pentru cei care vin dinspre Tg. Jiu sau Transalpina, iar pentru cei care vin de la Deva, la fel, vom pune indicatoare cu Pestera Bolii si Muzeul Mineritului”, a declarat Ovidiu Rizopol, vicepresedinte Asociatia Petro Aqua. Totusi, acum câteva zile s-a încercat montarea unui banner de mari dimensiuni, însã în zadar. “Acum trei zile am încercat sã punem în zona service-ului de la intrarea în Petrosani, un banner lung de 6 metri.

De-abia a fost instalat, cã l-a rupt vântul. Nu rezistã acolo. Asa cã vom pune pe marginea soselei unul, ancorat pe un stâlp fixat în beton”, a spus Ovidiu Rizopol. Însã, chiar si asa, fãrã prea multe indicatoare, turistii tot vin, chiar dacã nu în numãr atât de mare pe cât se doreste sau pe cât ar merita acest loc special. Ieri dimineatã, spre exemplu, elevii unei scoli din Bucuresti au venit împreunã cu profesorii lor sã vadã pestera.

“Suntem din Bucuresti, de la scoala 198 din cartierul Militari si am venit

într-o tabãrã la Straja. Avem mai multe obiective  de vizitat, printre care si Pestera Bolii”, ne-a spus una din profesoarele din Bucuresti. Cei mici, fascinati de povestea pesterei spusã de dascãlii lor, au venit cu lectia învãtatã.

“Stiu cã pestera a fost formatã de pârâul Jupâneasa. Sunt foarte nerãbdãtoare sã o si vizitez. Am mai fost la pesteri, dar asta cred cã este cea mai frumoasã”, ne-a spus o fetitã de 9 ani. Sezonul oficial de vizitare a început odatã cu vara, iar cei mai multi turisti vin dupã ce elevii iau vacanta. “Sunt zile când vin si câte 60- 80 de turisti, iar altele când vin doi, trei. Dar, acestia vin din strãinãtate. Ieri am avut un autocar din Ungaria, iar altul din Italia”, a mai spus vicepresedintele Asociatiei Petro Aqua.

Sunt multe povestiri si legende legate de Pestera Bolii, una din cele mai mari pesteri din Ardeal si care spuse de voluntarii Asociatiei Petro Aqua, fac deliciul oricãrui vizitator.

Amenajãrile fãcute în ultima perioadã au fãcut ca aceastã pesterã sã fie pusã în valoare pentru toti turistii. Având un spatiu bogat si o acusticã bunã, aici se organizeazã de câtiva ani evenimente cultural – religioase, concerte de muzicã ecumenicã, plus un eveniment special realizat an de an în apropierea sãrbãtorilor de iarnã de cãtre Mondo TV Petrosani, numit “Lumina Crãciunului”.

Denumirea de Pestera Bolii este legatã de fam Bolia (sec XV). În interior este impresionantã prin portalul de la intrare, prin podetele construite sã faciliteze accesul, toate fiind diferit construite, suspendate si agãtate special în peisajul cavern.

Pesterã a servit ca platou de filmare pentru echipe din toatã lumea. Aici s-au turnat filme, reclame sau emisiuni de cãlãtorie, care de-a lungul timpului au dus mai departe faima acestui loc.

Luiza Andronache