9-1Mai multi agricultori din Tara Hategului au avut de-a face cu hotii care au dat buzna în recolte. Oamenii nu au depus plângere, pentru cã paguba e micã. Totusi, unii dintre pãgubiti s-au plâns politistilor iar oamenii legii i-au prins pe hoti.

Ogoarele din zona Tãrii Hategului au intrat în atentia hotilor care furã porumb, cartofi ori alte legume din culturile aflate la periferia localitãtilor. Hotii actioneazã cu precãdere noaptea pentru cã riscul sã fie prinsi de proprietari este mic. „Recolta” fie ajunge în piete fie pe masa hotului, iar de cele mai multe ori cei care furã scapã nepedepsiti. Proprietarii culturilor nu depun plângere pentru cã le-a dispãrut un sac de cartofi si se multumesc cu „o suduialã de nu si-a auzit de când mumã-sa l-a fãcut”, dupã cum recunoaste unul dintre pãgubiti. Nicu (53 de ani) este din Hateg si are un teren în „Lunca Hategului” nu foarte departe de fabrica de bere. A cultivat în primãvarã legume iar hotii l-au cãlcat si pe el. „Au furat fasole verde, ceva cartofi dar erau prea mici si nu s-au mai chinuit. Acum furã porumb în lapte. Pe la toatã lumea au trecut prin recolte dar n-ai ce sã le faci, dacã nu-i prinzi. Unii furã de foame si altii sã ducã la piatã”, spune cultivatorul. Nu s-a gândit sã meargã la Politie pentru a depune plângere pentru cã paguba e foarte micã. „Dacã este unul care ia de foame îmi fac pãcate”, mai spune bãrbatul.

Hoti prinsi cu prada asupra lor9

În aceeasi situatie sunt si alti agricultori care vãd cum altii se înfruptã din recolta lor. Politistii nu pot face mai nimic dacã cã nu au o plângere din partea pãgubitilor. Pot interveni fãrã o solicitare doar dacã au norocul ca în misiunile de patrulare sã prindã hotul în flagrant, cum s-a întâmplat în cazul a patru persoane prinse de curând în zona Hateg. Acolo unde au fost solicitati de cãtre pãgubiti au dat imediat de hoti. „Avem înregistrate douã plângeri cu privire la un furt de lucernã si la un furt de cartofi înregistrat în data de 10 iulie. S-a furat cantitatea de 100 kg cartofi din locul Oraca-Cârlete. În cazul furtului de lucernã au fost identificati 2 autori, iar în cazul furtului de cartofi au fost identificati trei autori. De asemenea mai avem si o prindere în flagrant înregistratã în data de 8 iulie, pe strada Mihai Viteazu din Hateg. Atunci au fost depistate patru persoane care aveau asupra lor 3 saci cu cartofi si un rucsac, adicã o cantitate de aproximativ 70 de kilograme. Toate persoanele sunt cercetate pentru furt calificat”, a declarat agent principal Adriana Voina, din cadrul Biroului de Presã al IPJ Hunedoara.

Maximilian Gânju