11Ouãle de casã, pericol pentru sãnãtate, pe timpul verii. Inspectorii sanitar-veterinari din Valea Jiului au demarat controalele în pietele si spatiile de comercializare a produselor alimentare. Vizate sunt produsele perisabile. Mai mult, în cursul zilei de joi, în pietele din Valea Jiului s-au aflat reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Hunedoara care au verificat calitatea produselor alimentare.

”În aceastã perioadã datoritã cresterii temperaturilor am intensificat controalele pe care le facem în piete, în magazinele de comercializare  a produselor perisabile, respectiv carne si produse din carne, lapte si produse din lapte, ouã, dar si legume si fructe. Astãzi avem câteva comisii  împreunã cu colegii inspectori din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor Hunedoara-Deva prin care controlãm magazinele de carne, lapte si produsele lactate precum si fructele. Orice produs care stã în bãtaia razelor de soare devine perisabil si nu numai cã se altereazã, dar este un pericol pentru consumator. De aceea recomand tuturor locuitorilor din Valea Jiului sã nu cumpere produse decât dupã ce le-au verificat, produse care au fost pãstrate în conditii de temperaturã scãzutã pentru a împiedica alterarea acestora astfel încât pot produce toxiinfectii alimentare”, a declarat medicul, Gheorghe Cristea, coordonator CSVSA Valea Jiului.

Mai mult, inspectorii DSV atrag atentia asupra pericolului pe care îl reprezintã ouãle de casã pentru sãnãtate.

”Noi am luat o serie de mãsuri de instruire a comerciantilor, a producãtorilor particulari, pentru cã în aceastã perioadã fiind foarte cald am interzis comercializarea ouãlor de casã pentru cã se cunoaste faptul cã ouãle fecundate de la producãtorii particulari la temperatura de peste 25 de grade eclozeazã, fac pui si de aceea le recomandãm sã nu cumpere ouã din pietele agroalimentare. Le recomandãm locuitorilor sã cumpere doar din spatii autorizate”, a mai precizat sursa citatã.

Doar în cursul acestei luni, trei persoane fizice au fost sanctionate contraventional cu amendã de 600 de lei fiecare pentru nerespectarea normelor de igienã si

calitate a produselor alimentare.

Monika BACIU