În timp ce oficialii Consiliului Judetean Hunedoara se feresc sã acorde în orice context Diploma de Cetãtean de Onoare, preferând alte titluri care sã recunoascã valoarea unor persoanlitãti, în Valea Jiului a plouat cu „Cetãteni de onoare”.

În afarã de cei circa 800 de veterani de rãzboi cãrora li s-a decernat titlul de Cetãtean de Onoare al Judetului Hunedoara, ca o recunoastere a faptelor de vitejie, în ultimii 10 ani Consiliul Judetean Hunedoara a mai acordat fix 2 astfel de diplome. „De când sunt presedinte al Consiliului Judetean am dat pânã la data de 31 mai a.c. doar douã titluri de Cetãtean de Onoare si acelea au fost pentru fostul Episcop de Arad, Hãlmagiu si Hunedoara Timotei si, pentru cã de multe zeci de ani Hunedoara nu a mai avut o Episcopie,  noului Episcop, Gurie. Toate diplomele pe care le-am dat pe parcursul a 10 ani, indiferent cã au fost sportivi, oameni de culturã, etc, au fost doar titluri de Excelentã”, a  declarat Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot. În teritoriu, însã, lucrurile se vãd altfel decât la judet, iar titlurile de Cetãtean de Onoare – e drept, nu al judetului, ci al comunitãtii respective – se acordã cu mult mai mare usurintã. Astfel, la Petrosani sunt 106 Cetãteni de Onoare ai Municipiului.2-1 Printre ei sunt si veteranii de rãzboi, dar si cei 29 de salvatori minieri recompensati si de Presedintele Traian Bãsescu pentru interventia lor extrem de dificilã în timpul tragediei de la Petrila din 15 noiembrie 2008. Iar la Vulcan sunt chiar si mai multi. Conform datelor oficiale, la ora actualã Municipiul Vulcan are exact 159 de Cetãteni de Onoare. Ar fi trebuit sã fie 160, dar, în cele din urmã, n-a fost sã fie.

Udrea a rãmas fãrã titlu

Elena Udrea ar fi trebuit sã fie beneficiarul celui de-al 160-lea titlu de Cetãtean de Onoare, dar a rãmas fãrã aceastã distinctie. La finele lunii iulie 2011,

consilierii locali din Vulcan au revenit asupra deciziei de acordare a titului de Cetãtean de Onoare pentru Elena Udrea, care era la vremea respectivã Ministrul Dezvoltãrii Regionale si Turismului. Dupã ce au votat pentru acordarea titlului, consilierii locali din Vulcan s-au întrunit în sedintã extraordinarã si au votat din nou proiectul privind acordarea distinctiei pentru 34 de persoane care si-au adus contributia la dezvoltarea si promovarea localitãtii, asta dupã ce consilierul local Alina Cîrstoiu (PNL) a atacat decizia initialã în contencios adminsitrativ, iar dupã vot proiectul a fost blocat.

2-2

2-3

 

Carmen Cosman