6Comisia din cadrul Penitenciarului Bârcea Mare, a admis în cursul zilei de marti, 30 iulie, cererea de eliberare conditionatã a fostului sef al Politiei Deva, Ioan David. Avizul favorabil urmeazã sã fie înaintat instantei si dupã aceea, dacã decizia nu este contestatã, David va fi liber.

Fostul sef al Politiei Deva, Ioan David , condamnat în dosarul Spumã si Bibanu, s-a  prezentat astãzi din nou în fata comisie de eliberãri conditionate de la Penitenciarul Bârcea Mare, pentru a treia oarã de la data încarcerãrii, din primãvara acestui an.

De data aceasta, avizul membrilor comisie a fost unul pozitiv. Însã, pânã la eliberarea propriu-zisã mai sunt câtiva pasi de parcurs, asta dacã instanta va fi de acord cu decizia comisiei. “Propunerea noastrã se va trimite cãtre instanta competentã, respectiv Judecãtoria Deva, prin postã, urmând ca instanta, dupã ce primeste hârtiile, sã le înregistreze, sã stabileascã un termen si sã citeazã persoana în cauzã. În sedinta de judecatã, instanta poate fie sã admitã propunerea noastrã si sã îl punã pe respectivul în libertate, fie amânã eliberarea conditionatã si stabileste pe ce perioadã ”, ne-a declarat Florin Berar, purtãtor de cuvânt la Penitenciarul Bârcea Mare.

David a solicitat eliberarea conditionatã pentru cã a executat deja o parte din pedeapsa cât timp a stat în arest preventiv si are si vârsta necesarã reducerii pedepsei, adicã peste 60 de ani.  Fostul sef al Politiei Deva s-a predat la Politia Aninoasa în urmã cu aproximativ cinci luni, în data de 19 martie si a fost dus direct la Penitenciarul Bârcea. În dosarul “Spumã si Bibanu” au fost arestate preventiv, începând din noiembrie 2004, 22 de persoane, acestea fiind trimise în judecatã prin rechizitoriu, în 28 decembrie 2004.   Inculpatii au fost condamnati în 26 iunie 2007, la pedepse cu închisoarea între doi si nouã ani de cãtre Curtea de Apel Pitesti. Decizia a fost contestatã la Înalta Curte de Casatie si Justitie, care a decis, în ianurie 2008, retrimiterea dosarului la instanta de fond, Tribunalul Arges.

Luiza Andronache