11Un bãrbat din Tara Hategului care si-a dedicat o mare parte din viatã paleontologie fiind custode o bunã bucatã de vreme a Geoparcului Dinozaurilor de la Tustea, a fost premiat de alesii judeteni. Doenel Vulc a primit Diploma de Excelentã din partea Consiliului Judetean Hunedoara si un premiu în bani, în cadrul sedintei de la finele sãptãmânii trecute.

Doenel Vulc din Sânpetru este o adevãratã enciclopedie ambulantã în materie. Activitatea lui de bazã este pãstoritul, dar pasiunea pentru fosilele descoperite în Tara Hategului, l-au fãcut sã se documenteze în permanentã si sã ajungã unul dintre „învãtatii” la care apeleazã chiar studenti si profesori. Se ocupã de identificarea si catalogarea oaselor de dinozaur încã din anii 70, când în zonã s-au fãcut primele sãpãturi pentru studierea dinozaurilor pitici care au populat zona în urmã cu milioane de ani.

Bãrbatul are doar 8 clase, pentru cã în vremea lui doar atâta scoalã putea face un fiu de tãran. Dacã nu ar spune el, ai putea jura cã a absolvit o universitate peste hotare. Vorbeste fluent si cu lejeritate despre „determinãri pe oasele de dinozauri”, procedee complexe de identificare a fosilelor dar si de catalogarea lor. Pentru a putea întelege toti termenii tehnici folositi de bãtrân, ai nevoie de un curs de specialitate în aceastã stiintã. Nenea Doenel stie însã, sã explice si „bãbeste” pe întelesul tuturor cum identificã fosilele. „În anii 70 au venit primii specialisti de la muzeu si au început sãpãturile în zonã. Eu cu câtiva localnici le-am acordat sprijin si asa am ajuns sã învãt de la domnii profesori. Ei le explicau studentilor, iar eu fiind lângã ei si pentru cã mi-a plãcut, am învãtat si eu. Meseria se furã zice o vorbã bãtrâneascã”, ne-a spus Doenel Vulc.

I dentificã fosile încã din anii 70

11-1Omul se ocupã zilnic de identificarea fosilelor de dinozaur. Este profesorul satului, iar localnicii care descoperã pe terenurile lor oase îl cheamã pe Doenel sã vadã despre ce este vorba. Identificarea fosilelor este o activitate care cere multã experientã pentru cã ai fi foarte usor tentat sã confunzi oasele unei vaci cu cele ale unui animal preistoric. „Aici a fost colectivizare si au fost ferme de animale de vaci. Sunt multe animale care au fost îngropate dupã ce au murit pe câmp si dacã nu apreciezi corect oasele, de la ce provin, trimiti la muzeu vreun animal din zilele noastre. Merg cu oile pe dealuri si mã uit sã vãd dacã nu descopãr fosile, le adun si le duc la muzeu ca sã facã determinãrile”. Pânã în aceastã lunã, Doenel Vulc nu a fost recompensat în nici un fel de autoritãti sau alte institutii pentru activitatea sa si spune cã nu a cerut si nici nu a avut nevoie de vreo rãsplatã pentru ceea ce face. Acum a venit si recunoasterea iar Diploma de excelentã acordatã de consilierii judeteni si presedintele institutiei, Mircea Ioan Molot, îl bucurã pe „profesor”. Pentru aceste descoperiri a renuntat de bunãvoie chiar si la o parcelã din pãmântul detinut de el si familia lui, deoarece pe ea existau fosile. „Am fãcut totul pentru fala tãrii, a satului, sã putem duce mai departe numele satului nostru”, spune bãtrânul. De ani de zile, pe lângã determinãri face si pe paznicul geoparcului, iar nu o datã a prins si hoti de fosile. Faunele cu dinozauri pitici din Tara Hategului, unice în lume, sunt cunoscute pe plan international, iar geoparcul a devenit un loc care suscitã un interes deosebit din partea Uniunii Europene, mai ales dupã recentele descoperiri ale cuiburilor cu ouã si embrioni de dinozauri, ale unor mici mamifere contemporane dinozaurilor si, în special, uriasului reptil zburãtor Hatzegopteryx, din grupul pterosaurilor. Siturile din  Tara Hategului sunt considerate o „Mecca” de cãtre profesori universitari si studenti din întreaga lume din diferite discipline care studiazã an de an dinozaurii pitici care au trãit acum 85 de milioane de ani pe insula din Marea Tethys, actuala Tara Hategului.

Maximilian Gânju