Pãmântul dã în continuare bãtãi de cap edililor. Mai multe primãrii din judetul Hunedoara se luptã pentru limitele teritoriale. Acolo unde nu s-a ajuns la o întelegere pe cale amiabilã, rãzboiul s-a mutat în instantã.
Fie cã nu se înteleg cu vecinii din acelasi judet, fie cã vor terenuri situate pe teritoriul judetelor învecinate. O serie de primãrii din judetul Hunedoara au probleme cu stabilirea limitelor teritoriale. Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, spune cã neîntelegerile au apãrut din cauza aplicãrii defectuoase a legii. “Când s-au fãcut mãsurãtori, au plecat de la liziera pãdurii, asa cum era în urmã cu câteva zeci de ani, dar nu au luat în calcul cã liziera a înaintat în tot acest timp”, explicã prefectul de Hunedoara. În plus, sunt situatii unde mãsurãtorile au fost fãcute fãrã topograf, iar disensiunile nu au întârziat sã aparã. Sorin Vasilescu a explicat cã sunt probleme în ceea ce priveste limitele administrative – teritoriale atât între comunele învecinate din judetul Hunedoara, cât si cu vecinii de granitã din alte judete.
Au ajuns în instantã
De exemplu, Primãria Orasului Uricani a fost ani de zile în conflict cu edilii din Runcu si Tismana – judetul Gorj, pentru stabilirea granitelor administrativ – teritoriale între orasul Uricani si localitãtile respective. “În cazul orasului Uricani, nu s-au înteles pe cale amiabilã si au ajuns în instantã”, a explicat prefectul Vasilescu. Procesul cu Tismana este deocamdatã suspendat, potrivit deciziei magistratilor de la Curtea de Apel Craiova, în timp ce în cazul comunei Runcu, Prefectura Gorj a renuntat la judecatã în primãvara acestui an. Si municipiul Lupeni a avut probleme cu vecinii de peste munti, respectiv cu primãriile din Stãnesti si Runcu, de asemenea din Gorj. Probleme au fost si pentru pãmânturile din zona Dobraia, o bucatã de teren fiind disputatã atât de Petrila, cât si de judetul Alba, ori în zona Orãstioara, care a avut neîntelegeri tot cu o unitate administrativ – teritorialã din Alba.
Rezolvate pe cale amiabilã
Luptele pentru terenuri pot fi si “fratricide”, adicã între localitãti din acelasi judet. De exemplu, cei din Orãstioara de Sus s-au contrat cu vecinii din Beriu.
Si tot ei au avut pãreri divergente cu cei de la Petrosani. Litigiile, însã, nu au ajuns în instantã, ci s-au rezolvat, în cele din urmã pe calea dialogului, prin negocieri. “Vecinii din Orãstioara de Sus au vrut sã obtinã o parte din suprafata municipiului Petrosani, dar ulterior, la un proces verbal de conciliere, am ajuns la un consens si au rãmas suprafetele exact cum au fost în Legea 2 din 1968”. Practic, s-au format douã comisii din partea celor douã primãrii, care au constatat în teren, inclusiv cu populatia din zonã care avea în proprietate sau în folosintã terenurile respective si, în cele din urmã, problema a fost rezolvatã. De precizat cã problemele cu limitele administrativ – teritoriale au apãrut dupã emiterea unei ordonante de Guvern ce modificã Legea Cadastrului.
Unitãtile adminitrativ – teritoriale au fost oarecum obligate sã îndrepte limitele de hotar, acolo unde era cazul. Dar, pentru unii, aceastã “îndreptare” a vizat terenurile din localitãti învecinate pe care si le doreau în propria ogradã.
Carmen Cosman