În aceste zile, Municipiul Lupeni este gazda unei tabere nationale de pregãtire pentru interventie în situatii de urgentã, la care participã cele mai importante structuri militarizate din tarã. Actiunea este organizatã în fiecare an de Subfiliala de Cruce Rosie Lupeni.

„Suntem la a patra editie si anul acesta este o organizare mult mai bunã. Acest fapt se datoreazã implicãrii tuturor institutiilor care au competentã si atributii în managementul situatiilor de urgentã. Chiar suntem bucurosi cã si-au fãcut prezenta aici, în tabãrã la noi,  cadre militare, politisti, cadre militare din cadrul Inspectoratelor pentru Situatii de Urgentã si specialisti în Protectie Civilã. În total suntem 100 de participanti, dintre care 25 de voluntari minori ai Crucii Rosii Lupeni”, ne-a declarat Simona Hîrieasu, director Subfiliala de Cruce Rosie Lupeni.

5-1La startul editiei din acest an a taberei de pregãtire pentru interventie în situatii de urgentã, au venit cele mai importante figuri din localitate, dar si din Valea Jiului.

“Sperãm sã avem cât mai multe editii ale acestui eveniment, sã apucãm, 20, 30, 40 sau chiar mai mult. Este un lucru binevenit pentru municipiul nostru, pentru cã în afarã de tinerii nostrii din Valea Jiului, sunt foarte multi altii care sunt veniti din toatã tara”, a declarat Cornel Resmeritã, primarul Municipiul Lupeni.

“În fiecare an, Politia Municipiului  Lupeni si Inspectoratul Judetean Hunedoara sunt alãturi de organizatori si pentru a evita unele probleme care pot apãrea pe parcursul acestei activitãti”, a afirmat si Dãnut Mocanu, sef Politia Lupeni.

De altfel, editia din acest an este cu atât mai specialã cu cât printre cei 100 de participanti sunt si cadre militare din structuri importante, precum ISU sau  Biroul de Combatere a Criminalitãtii Organizate.

“La început chiar am fost surprins de personalul care a  organizat aceastã tabãrã.

Anul trecut am vãzut îmbunãtãtiri, iar anul acest am rãmas surprins, pentru cã cei de aici au evoluat mult. Organizarea este mult mai bunã, conditiile la fel, iar participantii mai multi. Am înteles cã tabãra este la capacitate maximã”, a declarat col. Ruslan Spirea, ofiter superior C.N.P.P.M.S.U- Ciolpani. Voluntarii si specialistii în tehnica de supravietuire si interventie sunt dintre cei mai titrati în domeniul lor de activitate si provin din mai multe zone ale  tãrii. “Am fost desemnat de cãtre organizatori sã conduc o grupã formatã din 10 participanti. Vom participa la diferite cursuri, prelegeri si informãri, care se vor finalize cu o aplicatie practicã”, ne-a declarat plt. adj. sef Dãnut Nedelea, Sectia Pompieri Mangalia- ISU Dobrogea.5-2 În cadrul acestei tabere, voluntarii si participantii vor învãta managementul situatiilor de urgentã, protectia populatiei prin mãsuri specifice, dar si primul ajutor. La finalul taberei, vineri, aici, la baza de agrement Straja, va avea loc o demonstratie  spectaculoasã de interventie si salvare. Tabãra este condusã si coordonatã de plutonierul adjutant Mihai Muntean din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara, dar si  membru de bazã al Crucii Rosii, Subfiliala, Lupeni.

Luiza Andronache