”Petre Drãgoescu nu a fost demis si nici nu i s-a cerut demisia. Acesta si-a dat demisia pentru cã asa s-a stabilit la nivel înalt în cadrul PNL, ca noi, liberalii sã ne retragem din structurile miniere. Între ministrul Varujan Vosganian si ministrul Constantin Nitã au existat discutii, disensiuni pe marginea blocajului si a problemelor existente aici.
Acum mineritul este în mâna PSD-ului si vom urmãri cu atentie pânã unde si cum va fi dus si salvat mineritul din Valea Jiului, pentru cã noi nu mai suntem implicati” – Costel Avram, coordonator PNL Valea Jiului.
Recentul protest al minerilor pentru nepreluarea produsului muncii lor, huila, si demisia/demirerea directorului Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului sunt o nebuloasã… politicã. Desi functionarea Complexului Energetic Hunedoara (cu Societatea Nationalã a Huilei pânã l absorbtia minelor), pe de o parte, si Societatea de Închideri Mine, pe de altã parte, au avut pânã la urmã o legislatie clarã, chiar armonizatã cu pretentiile Uniunii Europene, cele douã entitãti au avut mari probleme.
Când îsi bagã politica coada… invers
Directorii societãtilor din energetica hunedoreanã au avut zile grele, fiecare încercând sã-si administreze compania, dar degeaba. Totul pãrea cã nu functioneazã, cã structurile nou înfiintate sunt de vinã, prin scãpãri în organizare, în gestionare, în comunicare etc. CEH nu prelua huilã, când de la o societate din Vale, când de la alta. Apoi, aceeasi Mintia, prin CEH, ba vrea sã preia cãrbunele cu un pret, ba cu altul invocând probleme cu piata si pretul, cu stocuri si alte stocuri mostenite si mult discutate. Clar existau probleme la care directorul CEH încerca variante de solutii. La fel, pe linie ierarhicã, procedau si cei doi directori din Vale, dar fãrã succes. În timp ce minele SNH ”s-au mai linistit” prin preluarea lor la CEH, cele pe închideri au acumulat probleme…
Totul pãrea un cerc închis, iar politicul nu vroia si pace sã intervinã, cum se procedeazã peste tot în lume în asemenea situatii. Ministrul Energiei, Nitã, certa la directori, cerea solutii, a mai dat o ordonantã sã stingã ”focul” tensiunii acumulate în rândul minerilor, dar degeaba. Lucrurile nu s-au schimbat. Nici ceilalti, specialistii si edilii, nu au stat cu mâinile în sân. Toatã spuma din energetica româneascã, cercetãtori, specialisti în domeniu, secretari de stat, care au o vastã experientã în minerit si în producerea energiei de orice fel, au sãrit în ajutorul ministrului Energiei, rãspunzând invitatiei edililor locali ai Petrosaniului, care au organizat un workshoop la Petrosani. S-au dat solutii, chiar variante de solutii, publicate în cotidianul nostru, care au fost înaintate decidentilor politici, si tot degeaba. Nu trebuie sã fii un mare om de stiintã sã îti dai seama cã sunt doat douã variante în acest blocaj: nu se vrea sau… nu se vrea.
Drãgoescu, ”cu degetele prinse în usã”
Si a venit protestul minerilor de sãptãmâna trecutã, când s-au blocat în subteran, situatie ce putea sã degenereze grav. Cel care munceste acolo unde ”moartea stã la pândã” si o face cu constinciozitate, dã productia de cãrbune planificatã, iar sistemul bolnav îl umileste aruncându-i munca la gunoi, devine cel mai aprig luptãtor împotriva unei asemenea nedreptãti.
Jocurile politice par a fi adevãratul motiv în toatã aceastã tevaturã. Informatiile si declaratiile decidentilor de încetarea conflictului vorbesc de la sine.
Directorul SNÎM, Petre Drãgoescu, nu a avut nici un rãspuns de la minister în cazul protestului de la Paroseni si a oferit solutia ”nefericitã” datã de CEH, al cãrui director a oferit ce a avut si el – custodia, si nu preluarea cãrbunelui.
Brusc se agitã premierul Ponta, se discutã între ministerul Economiei si cel al Energiei, secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Bogdan Nicolae Badea, apare, nu în Valea Jiului, ci la Deva, unde ”se negociazã” . Aceste negocieri au avut loc la Prefectura Hunedoara, la ele participând si directorul CEH, Daniel Andronache, directorul Directiei Resurse Minerale din cadrul Ministerului Energiei, Sorin Gãman, directorul Societãtii Nationale Închideri Mine Valea Jiului, Petre Dragoescu, si prefectul judetului, Sorin Vasilescu, presedintele Consiliului Judetean si al PNL Hunedoara, Mircea Ioan Molot.
Numai cã aceastã negociere aratã, conform informatiilor date presei locale si nationale, ca o executie a directorului Drãgoescu, mai ales cã declaratia sa ulterioarã seamãnã cu a unuia care i-au fost prinse degetele în usã sã plece si sã vorbeascã doar ce trebuie. Auziti cum sunã declaratia acestuia, conform Mediafax.
“La nivel de ministere s-a convenit ca ambele societãti din Valea Jiului sã fie subordonate aceluiasi minister, respectiv Ministerul Energiei. În aceste conditii, pentru a detensiona situatia din Valea Jiului si pentru a rezolva imediat problema minerilor care sunt în subteran, am considerat cã trebuie sã-mi dau demisia, fiindcã aceastã demisie este în folosul minerilor”, a spus Dragoescu.
Deci, detensionarea consta în faptul cã dacã cele douã societãti din Valea Jiului nu sunt subordonate ministerului Energiei, revenit PSD-ului, niciodatã ministerul nu va da verde pentru rezolvarea situatiei pentru ca PNL sã culeagã roade, prin directorul Petre Drãgoescu. Ca urmare, imediat dupã ce acesta a demisionat, acel mult cerut contract dintre CEH si Societatea Închideri Mine s-a parafat pentru cã deja avea în frunte un nou director de aceeasi culoare ca ministerul Economiei, PSD. E adevãrat cã în alte conditii decât cele cerute de directorul PNL-ist.
S-a rupt pisica ros-galbenã
Am verificat aceastã imagine, care reiese din declaratii si informatii, si ne-a fost confirmatã de coordonatorul PNL pe Valea Jiului, Costel Avram.
”Petre Drãgoescu nu a fost demis si nici nu i s-a cerut demisia. Acesta si-a dat demisia pentru cã asa s-a stabilit la nivel înalt în cadrul PNL, ca noi, liberalii sã ne retragem din structurile miniere. Între ministrul Varujan Vosganian si ministrul Constantin Nitã au existat discutii, disensiuni pe marginea blocajului si a problemelor existente aici. Acum mineritul este în mâna PSD-ului si vom urmãri cu atentie pânã unde si cum va fi dus si salvat mineritul din Valea Jiului, pentru cã noi nu mai suntem implicati. Cât priveste rapiditatea cu care contractul comercial între CEH si SNÎM s-a nãscut imediat dupã ce Drãgoescu si-a dat demisia si noul director PSD, ar trebui întrebati liderii PSD” – a declarat coordonatorul PNL Valea Jiului, Costel Avram.
”Eu nu puteam fi demis pentru cã situatia nu mi se datora”
Dupã ce s-au mai limpezit apele, fostul director Petre Drãgoescu a precizat cum au stat lucrurile.
”Nu, nu mi s-a cerut demisia de la ministerul Energiei, nu am fost demis. A fost o declaratie scãpatã de domnul prefect atunci, în acel moment tensionat, când a spus cã mi s-a cerut demisia pe motiv cã nu am gestionat bine situatia creatã. Or, acea situatie nu mi se datora. Lucrurile au stat altfel. Ministrul Energiei, C. Nitã, si ministrul Economiei, Vosganian, au avut discutii pe acestã temã, în sensul cã CEH ori trece la Vosganian, ori la Nitã. Ne-am retras cu domnul presedinte Molot si dumnealui a spus sã-i lãsãm sã aibã acelasi stãpân (PSD – n.n.), iar eu sã-mi dau demisia pentru a-si numi om în locul meu. Astfel minerii de la minele aflate pe programul de închideri, sperãm noi, sã nu mai aibã probleme. Dl. Molot a fãcut apoi anuntul în acea sedintã de negociere cerând o jumãtate de orã pentru ca ministrul Vosganian sã aibã timpul necesar pentru a mã elibera din functie. Eu nu puteam fi demis, mã repet, pentru cã situatia creatã nu-mi apartinea. Chiar presedintele Molot a mai precizat cã noi, PNL, ne-am asumat aceastã societate dupã alegeri, am înfiintat-o, am pus-o pe roate si functioneazã chiar bine. Asta o spun documentele manageriale. De aici încolo noi nu mai aveam putere de decizie” – a declarat Petre Drãgoescu.
Vai, lor, minerilor!!!
Ca urmare, SNÎMVJ este condusã de un membru PSD, Aurel Anghel, iar în aceastã sãptãmânã, Guvernul va emite documentele prin care Societatea Nationalã de Închideri Mine sã treacã în subordinea Ministerului Energiei. Minerii vor putea acum trãi mai linistiti pentru cã la nivel înalt nu mai existã lupta politicã dintre PNL si PSD, adicã dintre Ministerul Economiei si cel al Energiei. Dar dacã CEH cu minele sale, SNÎM cu celelate mine vor fi agresiv politizate si astfel deprofesionalizate, vai lor, minerilor!!!
Sã sperãm cã nu începe prigoana politicã printre angajati, asa cum se tem chiar unii social-democrati care cred cã politica si culorile ei nu au ce cãuta acolo unde trebuie sã existe doar profesionisti si atât.
Ileana Firtulescu