Mai multi florari au simtit miros de profit de pe urma pelerinilor care merg la Prislop. Negustorii si-au întins tarabele cu flori pe toate drumurile din Hateg, care duc cãtre mãnãstire.

Încã de dimineatã pe strãzile care duc cãtre mânãstirea de lângã Silvas, din Tara Hategului, florarii ambulanti îsi asteaptã clientii.  Sunt pozitionati strategic, pe toatã strada Mihai Eminescu din Hateg, astfel încât turistilor si pelerinilor le este imposibil sã-i rateze. Vând flori pentru cei care merg în special pentru a se ruga la Sfântul Ardealului, pãrintele Arsenie Boca, iar afacerea merge bine.

„Sunt pelerini care cumpãrã, merge destul de bine. Nu as putea sã mã plâng pentru cã mi-as face pãcate. În timpul sãptãmânii sunt mai putini, însã sâmbãtã si duminicã merge cel mai bine. Florile sunt la acelasi pret ca la piatã si credinciosii sunt scutiti de un drum în plus prin oras”, spune Florin, unul dintre negustorii ambulanti.

Concurenta este mare dupã ce s-a aflat cã afacerea merge, astfel cã pânã aproape de satul Silvas întâlnesti câte un florar dornic sã facã un ban. „Am o masã din plastic si o umbrelã pentru soare atât pentru mine cât si pentru flori, sã nu se ofileascã. Într-o zi de sâmbãtã sau duminicã se dau flori cam cât într-o sãptãmânã la piatã. Nu este o afacere din care sã te îmbogãtesti dar nici nu mori de foame”, spune un alt negustor ambulant.  Mormântul pãrintelui Arsenie de la mãnãstirea Prislop constituie azi unul din importantele locuri de pelerinaj din tarã, iar zeci de mii de pelerini au fost mãcar o data în ultimii ani la mormântul celui supranumit Sfântul Ardealului.

Maximilian Gânju