Energia verde este viitorul si tot mai multe administratii publice încheie parteneriate cu societãti care produc energie eolianã. La Petrosani edilii au ales o firmã din Cluj Napoca, iar beneficiile acestui parteneriat sunt multiple.

Asociere pentru energie verde. Se întâmplã la Petrosani, unde Primãria a încheiat un parteneriat cu o societate din Cluj, care va instala mai multe turbine eoliene într-o zonã din extravilanul municipiului, denumitã „Stevia”. Locul este amplasat în imediata vecinãtate a Comunei Orãstioara de Sus si a orasului Petrila.

„Noi ne-am asociat cu societatea din Cluj pentru înfiintarea acestui parc eolian. Suprafata este de 30 de hectare si este emis deja certificatul de urbanism pentru obtinerea autorizatiei de constructie”, a  declarat Daniel Visan, seful Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public si Privat (SPADPP) din Primãria Petrosani. Iar din aceastã asociere, administratia publicã are numai de câstigat. „Urmeazã sã încasãm o chirie pentru teren de 6 000 – 7000 de euro pe turbinã, iar pe teritoriul municipiului nostru urmeazã sã fie amplasate 7 turbine. Suntem la faza de Plan Urbanistic Zonal si sperãm ca într-un an sã înceapã si lucrãrile”, a mai spus Visan. În plus, edilii iau în calcul si asigurarea energiei pentru scoli sau institutii publice, dupã implementarea proiectului, asa cum se întâmplã în alte zone ale tãrii unde se implementeazã programe similare.

O istorie veche a energiei eoliene

5-1Energia eolianã este energia vântului, o formã de energie regenerabilã. La început energia vântului era transformatã în energie mecanicã. Ea a fost folositã de la începuturile umanitãtii ca mijloc de propulsie pe apã pentru diverse ambarcatiuni, iar  ceva mai târziu ca energie pentru morile de vânt. Morile de vânt au fost folosite începând cu sec al 7-lea î.Hr, pentru mãcinarea grãuntelor. Morile de vânt europene, construite începând cu sec al XII-lea în Anglia si Franta, au fost folosite atât pentru mãcinarea de boabe cât si pentru tãierea bustenilor, confectionarea hârtiei, presarea semintelor de in pentru ulei si mãcinarea de piatrã pentru vopselele de pictat.

Ele au evoluat ca putere de la 25-30 KW la început pânã la 1500 KW (anul 1988), devenind în acelasi timp si loc de depozitare a materialelor prelucrate. Potrivit datelor oficiale, turbinele eoliene moderne transformã energia vântului în energie electricã, producând între 50-60 KW (diametre de elice începând cu 1m)-2-3MW putere (diametre de 60-100m), cele mai multe generând între 500-1500 KW. Puterea vântului este folositã si în activitãti recreative precum windsurfing-ul. La sfârsitul anului 2010, capacitatea mondialã a generatoarelor eoliene era de 194 400 MW. Tãrile cu cea mai mare capacitate instalatã în ferme eoliene sunt China, Statele Unite, Germania si Spania. Anul trecut, în România existau peste o mie de turbine eoliene, jumãtate dintre ele fiind în Dobrogea, dar se lucreazã la înfiintarea mai multor parcuri eoliene, inclusiv în judetul Hunedoara.

Carmen Cosman