“S anatate, ca-i mai buna decat toate!”, spune romanul, cand inchina cite-un pahar. Drept este! Daca e sanatate, restul e mai usor de suportat. Desi, daca mergem pe acest rationament, n-ajunge sa ai doar sanatate. Trebuie sa ai si noroc.

Un mucalit te lamureste repede: “Ba, degeaba esti sanatos, daca n-ai noroc. Aia de pe Titanic erau fericiti si sanatosi. Degeaba! Ai vazut ca n-au avut noroc?” Ceea ce, sa recunoastem, e adevarat. La fel de adevarat ca simplul fapt ca, dupa noapte, vine zi!

… Asa si la noi, in Romania anului de gratie 2012. Degeaba dai bani pentru sanatate, daca n-am avut noroc sa ne nastem intr-o tara guvernata de reguli, condusa de valori si principii. Asta e! “Cine are noroc, are, cine n-are, n-are!” cum ar spune Niko, profesorul meu de la scoala de dans si maniere elegante “ Wyly si Symy”…

Asa se face ca se baga bani in orice, mai putin in sanatate. Ba, bani se baga (fiindca de adunat se aduna de la contribuabili) dar nu se vad pe nicaieri, nici in spitale, nici in medicamente, nici pe fetele palide ale romanilor bolnavi.

Sa nu se creada ca romanii au inventat doar stiloul (“tocul vesnic purtator de cerneala” al lui Petrache Poenaru), motorul cu reactie (Coanda) sau insulina (George Pallade) dupa `90 s-a inventat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Astia aduna contributiile pentru sanatate. Dupa care le impart. Cum? Cum vor muschii lor si cum le dicteaza lor …constiinta. Cum, care constiinta? Aia de partid.

Luati de-aici. Cica CNAS a platit acum doi ani 120 de milioane de Euro pe un sistem informatic. Unul de-ala ca, daca apesi pe-o tasta, doua, vezi daca cetateanul Vasilica Patrunjel, din Cucuieti e

asigurat pe sanatate. Ei bine, tot de doi ani sistemul nu functioneaza.- Fii atent, 120 de milioane Euro, poate, cat o transa de la FMI. si nu merge! Colac peste pupaza, “mentenanta” (adica intretinerea) acestui sistem costa 400.000 de Euro PE LUNA, fii atent, pe luna. Chiar daca nu merge. Luna trecuta, tara a ramas fara 36 de medicamente, unele pentru cancer. Asta e, scuzati, crima. Crima cu premeditare. S-a rezolvat problema cu vreo 200.000 de Euro, adica jumatate din suma platita, de-a-boulea, pentru un sistem care nu functioneaza.

Cum era cu sanatatea? Dar cu norocul? De ce nu ne-am scapat si noi in scaldatoare, ca sa avem noroc sa traim intr-o tara normala?

Mor oamenii cu zile, din lipsa de pastile, si, in timpul asta, cei pe care i-am ales sa ne conduca, o tin cu austeritatea. Ne aburesc cu niste vorbe pe care nu le intelege nimeni.

Ba, statule de drept, care esti tu stat de drept, daca stii ca ai atatia oameni bolnavi de cancer sau de scolioza dextroconcava cu bazin dezechilibrat, zona de purpura lombara, picior stang stramb congenital – scurt 2 centimetri, da-le, ba, medicamente, nu-i ucide cu buna stiinta!

Mircea BUJORESCU