Valea Jiului nu este o zonã care ar putea fi grav afectatã în cazul unui cutremur, cel putin asa spun specialistii. Cu toate acestea, însã, cele mai multe case din Colonia Petrosani, Colonia Stefan din Lupeni sau din cea de la Iscroni, stau sã cadã pentru cã unele clãdiri au o vechime si de peste 100 de ani.

Dacã în mai toatã tara, autoritãtile se plâng de faptul cã au multe clãdiri cu risc seismic în patrimoniu care trebuie urgent reabilitate, Valea Jiului este mai feritã din acest punct de vedere.

La Petrosani, spre exemplu,în afarã de clãdirea fostei poste, nici o clãdire nu are bulinã rosie care semnaleazã posibilitatea de prãbusire în cazul unui cutremur. Asta cel putin oficial, pentru cã în cazul clãdirilor private, nu existã nicio statisticã

2-1Realitatea din teren, însã, aratã cã 80 % din casele din Colonia Petrosani, spre exemplu, stau sã cadã si chiar dacã Valea Jiului nu este zonã cu risc seismic ridicat, ne punem totusi întrebarea dacã nu se vor prãbusi la un eventual cutremur.

2-2De fapt, inspectorii de specialitate de la Inspectoratul de Stat în constructii, nu au fãcut nicio evaluare a clãdirilor din zonã, ci doar a constructiilor ingineresti cu risc, cum ar fi Barajul de la Valea de Pesti.

Luiza Andronache