Sondajele în vederea alegerii capitalelor celor opt regiuni care vor forma ”noua Românie” conform programului de regionalizare, si stabilirea sediilor institutiilor de stat au creat discordie si chiar adevãrate rãzboaie între anumite judete ale tãrii. Unul dintre acestea a început sã se manifeste ”zgomotos” între Timis si Hunedoara, respectiv între Timisoara si Deva.

La sfârsitul sãptãmânii trecute, românii au aflat cã existã un sondaj de opinie prin care s-a dorit aflarea optiunilor populatiei cu privire la regionalizare, mai precis cu privire la stabilirea ”capitalelor” celor opt regiuni formate din mãnunchiuri de judete. Sondajul aratã cã orasele favorite sunt  Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Brasov, Ploiesti si Constanta.

Locuitorii din zona Banatului au indicat în proportie de 69,5% Timisoara drept resedinta regiunii care ar urma sã fie formatã din judetele Arad, Timis, Hunedoara si Caras-Severin. Timisoara este urmatã de Deva cu 10,5% si Arad cu 10%.

Rezultatul era previzibil, vorba presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot, care a precizat cã noi, cei din Hunedoara am pierdut niste trenuri care ar fi consolidat substantial pozitia economicã a judetului si altfel ar fi fost pozitia Hunedoarei în noua structurã. Adicã, dacã ridici pretentii trebuie sã au cu ce!

Timisorenii luptã pentru ca Finantele sã nu fie la Deva

Si totusi, asa cum e judetul nostru, politic sau nu, din ratiuni logice sau nu, ANAF a anuntat cã sediul noii structuri regionale a institutiei pentru regiunea Vest va fi la Deva, în judetul Hunedoara. Informatia apare într-un proiect de hotãrâre a Guvernului care va fi aprobat în sedinta de Guvern din 24 iulie.

Informatia a inflamat sindicatul din finantele judetene Timis, care si-a argumentat dezacordul într-un comunicat de presã emis de conducerea Fintim-SedLex Finante Timis, conform stiridinvest.ro, si care spune cã aceastã decizie apare cuprinsã în anexele la proiectul de Hotãrâre de Guvern care va fi datã în aplicarea O.U.G. nr. 74/2013, proiect care a fost deja redactat si transmis Guvernului României pentru a fi pus în discutia Executivului în sedinta din data de 24 iulie 2013.

3-1”Sustinem cã intentia de stabilire a sediului viitoarei Directii Generale Regionale a Finantelor Publice (Regiunea de Vest) în Municipiul Deva – Judetul Hunedoara, iar nu în Municipiul Timisoara- Judetul Timis este absolut nelegalã, inoportunã si nejustificatã, atât din punct de vedere legal, cât si din punct de vedere economic, social si moral”, se spune în comunicatul sindicalistilor de la Fintim-SedLex Finante Timis.

Si primarul Timisoarei le-a sãrit în ajutor.  Referitor la posibilitatea ca Deva sã fie orasul viitoarei structuri regionale a finantelor publice, Nicolae Robu a spus cã numãrul contribuabililor din judetul Timis reprezintã aproape jumãtate din totalul contribuabililor din regiune – 46,44%, în timp ce numãrul contribuabililor din celelalte judete reprezintã 22,71% în cazul judetului Arad, 17,59% în cazul judetului Hunedoara si 13,26% în cazul judetului Caras-Severin, precizeazã stiridinvest.ro. În rândul sindicatelor existã teama cã Finantele timisorene vor pierde din personal, ceea ce poate fi valabil si pentru cei din Hunedoara dacã sediul acestora va deveni o filialã teritorialã a regiunii.

Vice-premierul nu vrea sã se ”devalizeze” Deva si resedinta sã ia tot

Rãzboiul între anumite judete, deci si cel dintre Timis si Hunedoara, este o îngrijorare pentru vicepremierul Liviu Dragnea, care a precizat sãptãmâna trecutã cã presedintele de regiuni nu vor lua toatã spuma devalizându-se celelalte judete. Adicã Timisoara nu poate lua tot în detrimentul Devei, Aradului si Severinului.

“…Sã stiti cã cel mai mare câstig pentru un oras care va deveni resedinta unei regiuni va fi prestigiul, si spun asta pentru a mai detensiona aceastã dezbatere pãtimasã. În fiecare regiune existã douã, trei judete care sunt acum într-un rãzboi, între ghilimele, dar vreau sã le spun tuturor sã nu se astepte cã, dacã va fi resedinta regiunii undeva, toatã bogãtia din regiune vine acolo. Doamne, fereste! Acesta este si motivul pentru care vrem sã punem în toate resedintele de judet institutii regionale, pentru ca fiecare comunitate judeteanã sã simtã beneficiile acestui proces de regionalizare”, a spus Liviu Dragnea.

Ai nostri, din judet, tac si fac. Stiu ei ce stiu! Lupta este strânsã pentru cã e vorba de calitatea a ceea ce se va numi ”viata de dupã regionalizare”.

Ileana Firtulescu