Petrila pare a fi un fenomen pentru sociologi, care spun cã de regulã sãrãcia naste monstri. Aici sãrãcia face sã se manifeste din ce în ce mai des omenia, întrajutorarea, cultura, cultivarea valorii, a simtirii înalte etc. Cea mai recentã manifestare a fost cea de la sfârsitul sãptãmânii trecute, când s-a nãscut ”vizita crestinã” la CARP Petrila, dupã ”cina crestinã” a liberalilor.

Petrila pare cã nu se predã consecintelor crizelor acute ale sãrãciei si rãbufneste, gratie unor oameni care-I cunosc potentialul. Actiunile de culturã si oamenie par mai dese decât atunci când pâinea era suficientã pe mesele petrilenilor, când bolile si bãtrânetea erau suportabile si mai putin urâte… ”Eu zic cã este un fenomen, sigur, provocat de niste asa-zisi lideri. De regulã sãrãcia, umilinta depreciazã, oamenii devin mai artãgosi, mai rãi, mai dificili si distructivi. Aici, la Petrila, aceastã teorie începe sã se clatine serios si sã aparã nuferi din lacul cu noroi la fund…”- psihosociolog Ilinca Podar.

O echipã a Casei Pensionarilor CAR Petrila a bãtut la usile membrilor sãi, care au o cruce mai grea de purtat în viatã. Profesori, învãtãtori, ingineri, preparatori, contabili, muncitori, electricieni, lãcãtusi etc., ajunsi la o vârstã venerabilã, pe care ”si-o duc” cu demnitate în singurãtate si pe alocuri în sãrãcie acutã pentru cã medicamentele le înghit pensiile, au avut parte de bucurie.

4-1Ajutoarele în alimente acordate au fost o surprizã plãcutã, dar pare sã fi fost cu adevãrat important faptul cã existã oameni cãrora le pasã de ei, cã s-au gândit la ei, cã le-au cãlcat casa…

Dascãlii prin mâna cãrora au trecut multe generatii de copii, profesorul Hegy-baci, cum i se spune si învãtãtoarea Nimarã – o femeie cât ”o mãnusã”, nu au reusit sã-si ascundã emotia… La fel si doamna Ferar, si doamna… si domnul…

”Sunt membri de-ai vostri, de la CAR Casa Pensionarilor, oameni respectabili ajunsi la senectute si a cãror viatã este atât de bogatã, de densã, încât se pot scrie cãrti de mare valoare, de învãtãturã pentru generatiile care vin din urmã. Timp de douã zile, am fost si i-am vizitat, i-am întrebat de sãnãtate, am încercat sã-i facem sã zâmbeascã si sper sã facem acest lucru în fiecare lunã, asa cum ne-am propus” – a declarat Martin Borsa, presedintele CAR Pensionari Petrila.

”În fiecare lunã, Consiliul Director al CARP Petrila si-a propus sã facã câte o vizitã membrilor care au nevoie de o mânã întinsã cu dragoste. Membrii pãrãsiti de sãnãtate, de putere sau uitati de copii sunt multi. Câtiva dintre ei au fost vizitati de conducerea CARP Petrila . Domnul sã-i întãreascã si sã le dea mângâierea Sa din plin. Dar, pentru asta sã nu uitãm cã trebuie sã le fim alãturi…” – a precizat directorul economic al CARP, Atena Bety Râsteiu.

”Tot respectul pentru actiunea Consiliului Director, ar fi minunat dacã mai multe organisme din acest oras s-ar ocupa cu aceeasi dãruire pe care o aveti voi pentru membri CAR-ului. Orasul nostru ar avea un aer, o stare, mult mai profundã, mai umanã…. Umanitatea care pânã la urmã ne caracterizeazã pe toti… Am o stare de bine când în jurul meu vãd actiuni de genul acesta , actiuni care pornesc din suflet si mai stiu ca nu e singura de genul acesta. Multumesc , vouã, celor de acolo!” – scrie pe un site de socializare  Marinescu Cristina, economist la fostul CNH.

4-2Aceastã hotãrâre a Casei de Ajutor Reciproc al Pensionarilor , de a ajuta lunar pe cei cu care soarta nu a fost prea darnicã în toamna vietii lor, este a doua de acest gen dupã Cina crestinã a liberalilor din localitate. La cât mai multe!

Ileana Firtulescu