Mii de câini comunitari îsi fac veacul pe strãzile din întreaga Valea Jiului. Oamenii care merg pe stradã sunt pur si simplu atacati de animale, iar autoritãtile vin cu solutii doar pe hârtie.
Hingherii îi prind, oamenii îi rãscumpãrã
În toatã Valea Jiului, câinii vagabonzi sunt la tot pasul, iar în afarã de faptul cã sunt sute, chiar mii si nu doar în zonele periferice ale localitãtilor, ci si în cele centrale, ei sunt si agresivi, reprezentând un pericol pentru oricine.
La acest moment, în Valea Jiului nu existã zonã fãrã câini si oricât de multi dintre ei ar aduna de pe strãzi cei de la Serviciul de Ecarisaj nou înfiintat de Consilul Judetean, patrupedele ajung mai apoi tot în oras. Oamenii se duc si recupereazã animalele din adãposturi chiar si contra unei sume consistente, aclamând faptul cã s-au obisnuit cu ele pe lângã bloc.
“Aveam uneori în jur de 80, 90 de câini în adãpost, dar de fiecare datã dupã ce i-am prins, ne-am izbit de o problemã foarte grea. Cetãtenii solicitã înapoi animalele”, a declarat unul dintre hingheri. Oamenii muscati de comunitari ajung în mod frecvent la Serviciul de Urgentã, iar unora le este pur si simplu teamã sã mai meargã pe stradã în zonele unde stiu cã îsi fac veacul haite de câte 10, 12 câini.
Întretinerea pe zi a unui câine comunitar costã în jur de 25 de lei pe zi. Dupã ce patrupedele sunt prinse de hingheri, acestea sunt duse într-un loc special unde primesc îngrijiri medicale si hranã vreme de circa douã sãptãmâni. Dupã acest interval de timp, comunitarii sunt eliberati din nou pe stradã. Si, în afarã de acest aspect, mai existã unul la fel de grav. Când ajung la Spital, oamenii muscati de câini sunt trimisi înapoi acasã, pentru cã unitãtile medicale din Valea Jiului nu au doze de vaccin antirabic.
Ei sunt sfãtuiti sã ia antibiotice, în schimb, pentru cã aceste fiole nu se gãsesc nici mãcar în farmacii.
Luiza Andronache