8PNL-istii hunedoreni i-au comemorat la sfârsitul acestei sãptãmâni pe eroii neamului, care si-au jertfit viata în anul 1916 pe Muntele Tulisa (Uricani), la monumentul de marmurã ridicat la peste 1.700 de metri altitudine. Totodatã, în amintirea celui care a fost Gheorghe Tãtãrescu, membru marcant al Partidului National Liberal, fost prim ministru al României în perioada 1924-1937, liberalii au dezvelit un monument ce reprezenta bustul demnitarului liberal.

Traditia întâlnirii de pe vârful Tulisa dateazã încã de pe vremea guvernului liberal condus de Gheorghe Tãtãrescu, fost prim-ministru al României, întreruptã apoi în anul 1937, o datã cu finalizarea celui de-al cincilea mandat de premier al acestuia, dar reluatã în anul 2002 de un localnic, Nicolae Stoi, care s-a luptat pentru reînvierea acestui obicei si ridicarea monumentului de aici.

De precizat cã, desi evenimentul are o puternicã încãrcãturã istoricã, autoritãtile locale si primarul Dãnut Buhãescu nu au crezut de cuviintã cã trebuie marcat asa cum se cuvine.

Din punctul de vedere al primarului Buhãescu evenimentul de la Tulisa nici nu a avut loc, asta dacã ar fi sã-i credem pe colegii de la o televiziune localã, cãrora li s-a transmis cã actiunile de la Tulisa au fost anulate.

8-1Din fericire evenimentul de la Tulisa si cinstirea eroilor a avut loc datoritã liberalilor hunedoreni, care au demonstrat încã o datã cã eroii nu mor niciodatã, iar, parafrazându-l pe Nicolae Iorga “un popor care nu îsi cunoaste istoria este ca un copil care nu îsi cunoaste pãrintii”.

Marius MITRACHE