Protestul a pornit de la Mina Paroseni, unde schimbul I a anuntat încã de joi dimineata, înainte de intrarea în sut, cã se blocheazã în subteran. Nemultumirea lor este legatã de faptul cã, din nou, Complexul Energetic Hunedoara refuzã preluarea huilei extrase de minele neviabile.

Mina Paroseni are cea mai redusã capacitate de însilozare, care a fost atinsã dupã doar 3 zile de activitate.  În sala de pontaj, cei aproximativ 200 de mineri de la schimbul I si-au anuntat liderii cã nu vor iesi din subteran, decât dacã vor primi asigurãri certe cã huila produsã la mina Paroseni va fi preluatã ritmic de Complexul Energetic Hunedoara. Practic, oamenii renuntã la protest doar dacã se va semna un contract ferm între Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului si Complexul Energetic Hunedoara. „M-am dus la schimbul I asa cum am promis încã de alaltãieri, cã de câteva zile sunt tensiuni. Am reusit sã-i linistesc atunci, dupã ce le-am spus cã miercuri aceastã problemã se va discuta în cadrul Consiliului de Administratie, numai cã discutiile nu au dus la nici un rezultat, iar problema a fost aruncatã pe umerii domnului Andronache (n.r. directorul CEH)”, a declarat presedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.  Mina Paroseni are capacitate de însilozare micã si productie mare, datoritã abatajului mecanizat, asa cã de miercuri minerii nu mai extrag cãrbune. Se lucreazã acum doar la asigurarea fronturilor de lucru, necesare pentru siguranta exploatãrii. Probleme sunt si la Uricani, unde cãrbunele este depozitat direct în curte. Sunt circa 3000 de tone de huilã care asteaptã sã fie livrate, dar existã în orice moment riscul autoaprinderii cãrbunelui.

S-a extins protestul

1-1A fost nevoie doar de o scânteie, iar protestul s-a extins. Oricum, nemultumirile mocneau de luni de zile, pentru cã nu este prima datã când huila de la cele trei mine este refuzatã, ori pretul plãtit este foarte mic. Sãptãmâna trecutã, înaintea protestului anuntat de minerii de la SNIMVJ, CEH a semnat o comandã de 10.000 de tone, dar problema de fond nu s-a rezolvat. Comanda era strict pentru acea sãptãmânã si, asa cum preconizau liderii minerilor, situatia nu s-a rezolvat. Acum, lucrurile sunt din nou puse sub semnul întrebãrii, în lipsa unui contract ferm sau mãcar a unei comenzi pentru cãrbunele extras de la minele neviabile. La prânz, situatia se acutizase. Asa cum au anuntat încã de dimineatã, cei 202 mineri de la Paroseni au rãmas blocati în subteran. Nici minerii de la Uricani, de la schimbul I nu au iesit la suprafatã la terminarea schimbului, iar protestul a luat amploare. În schimbul I la Uricani sunt 154 de ortaci, dar si schimbul II – adicã 60 de oameni –  au anuntat la intrarea în sut cã se autoblocheazã. De asemena, la Paroseni cei 86 de mineri care au intrat în schimbul II au amenintat cã nu vor iesi în lipsa unui contract ferm încheiat cu CEH si la fel si cei de la Mina Petrila. „Situatia este tensionatã. Oamenii sunt jos, blocati. Colivia este jos, dar nu a venit nimeni la suprafatã”, declara joi, la orele amiezii, Laszlo Domokos.

Au dus hranã minerilor din subteran

Liderii minerilor au decis sã le ducã oamenilor apã si hranã, dupã ce acestia au anuntat cã vor protesta pânã la rezolvarea problemei. Reprezentantii CEH au gãsit o solutie, ce-i drept partialã: sã preia în custodie toatã cantitatea de cãrbune pe care SNIMVJ o are pe stoc. În plus, CEH ar dori sã încheie un contract cadru si apoi, prin acte aditionale, sã se stabileascã atât cantitatea, cât si pretul de vânzare a huilei de la cele trei exploatãri miniere, în functie de necesitãtile complexului. Dar, CEH nu este dispus sã plãteascã decât 43 de lei/ Gcal, cel putin pânã la finele acestei luni, iar SNIMVJ cere 65 de lei/Gcal, potrivit programului avizat de Comisia Europeanã. De precizat cã si silozurile CEH sunt pline, iar cantitatea de energie vândutã de Complex în aceastã perioadã este micã. La sfârsitul anului 2012, fonsta conducere a Termocentralei Mintia a contractat 455.000 de tone de cãrbune din import care a trebuit preluatã în totalitate, asta desi un audit comandat de directorul CEH, Daniel Andronache, a arãtat faptul cã importurile nu erau oportune.

1-2Directorul general al SNIMVJ, Petre Dragoescu, le-a explicat minerilor protestatari care este solutia gasita de reprezentantii CEH pentru deblocarea situatiei, respectiv preluarea carbunelui in custodie. Dar, in lipsa unui contract ferm incheiat intre parti, minerii au refuzat sa iasa la suprafata, iar la inchiderea editiei protestul continua.

Carmen Cosman